Tieto taidoksi - suun terveydeksi

Hammaslääkärilehti

Apollonia / Uutishuone / Hammaslääkärilehti

Apollonia vastaa Suomen Hammaslääkäriliiton julkaiseman Suomen Hammaslääkärilehden tieteellisistä artikkeleista, väitöskatsauksista ja tiedeuutisista. Apollonian toimitustiimi kirjoittaa myös hammaslääketieteen tutkimukseen liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, aiheista ja suosituksista.

Hammaslääkärilehden verkkosivulle

Hammaslääkärilehden arkistoon (näköislehdet)

Hammaslääkärilehdessä ilmestyvät tiedeuutiset, väitöskatsaukset ja tiedeartikkeleiden tiivistelmät julkaistaan myös näillä verkkosivuilla. Apollonian toimittamat tieteelliset artikkelit ja tiedeuutiset löydät myös Terveysportista.

Tiedesisältöjen kirjoitusohjeet 

Tiedeartikkelit

Ohjeet tieteellisten artikkelien kirjoittajille löytyvät täältä.

Open Journal Systems -toimitusalusta

Tieteellisten käsikirjoitusten sekä käsikirjoitusten liitemateriaalin vastaanotto ja arviointiprosessi tapahtuvat sähköisellä  Open Journal Systems -toimitusalustalla.

Jokainen käyttäjä luo järjestelmään henkilökohtaisen profiilin käyttäjätunnuksineen yläpalkin ”Rekisteröidy”-kohdassa. Tämän jälkeen järjestelmään voi kirjautua suoraan tunnuksilla kohdassa ”Kirjaudu”.

Asiantuntija – liity vertaisarvioijaverkostoon

Hammaslääkärilehden tiedetoimitus myös kutsuu kaikki kollegat, joilla on kiinnostusta ja asiantuntemusta toimia tiedeartikkelien vertaisarvioijina, kirjautumaan oma-aloitteisesti OJS-järjestelmän käyttäjiksi. Vertaisarvioijaksi voi rekisteröityä luomalla profiilin kohdassa ”Rekisteröidy” ja valitsemalla rooliksi ”arvioija”.

Palautetta ja järjestelmään liittyviä kysymyksiä voi lähettää Laura Kimarille, etunimi.sukunimi@apollonia.fi.

Väitöskatsaukset

Hammaslääketieteen alaan kuuluvat väitöskatsaukset julkaistaan Hammaslääkärilehdessä. Muita väitöstutkimuksia julkaistaan toimituksen harkinnan mukaan. Ohjeet väitöskatsausten laatimiseen löytyvät Väitöskirja-apurahat-sivulta.

Painotuoretta tiedettä

Painotuoretta tiedettä -palsta tarjoaa suomalaisille hammaslääketieteen tutkijoille tilaisuuden esitellä tuoreita tutkimustuloksiaan Hammaslääkärilehdessä omin sanoin. Palsta on tarkoitettu alkuperäistutkimuksille, jotka on juuri julkaistu kansainvälisissä lehdissä.

Julkaistavaksi tarjottava kirjoitus kannattaa lähettää toimitukseen heti, kun alkuperäinen käsikirjoitus on hyväksytty julkaistavaksi. Palstalle tarjottavien kirjoitusten enimmäispituus on 3 500 merkkiä välilyönteineen. Kirjoituksia ei enää vertaisarvioida, mutta ne kielenhuolletaan.

Kirjoitukset pyydetään lähettämään osoitteeseen: mataleena.parikka@tuni.fi.

Kirjoituksessa tulee huomioida Hammaslääkärilehden lukija: valtaosa lukijoista on kliinistä työtä tekeviä hammaslääkäreitä. Kirjoituksen laatijan kannattaa kysyä itseltään seuraavat kysymykset: Millä tavoin tutkimusaihe on lehden lukijan kannalta merkityksellinen? Miten tämän tutkimuksen avulla saatu tieto hyödyttää nyt tai mahdollisesti tulevaisuudessa potilaita ja/tai kliinikkoa?

Kirjoitukset tulee otsikoida. Otsikon tavoitepituus on korkeintaan 75 merkkiä välilyönteineen. Hyvä otsikko on napakka ja houkuttelee lukemaan. Tutkimuksen nimi ei yleensä sovi otsikoksi. Tuloksista tai johtopäätöksistä sen sijaan saa useimmiten hyvän otsikon.

Tekstin liitteeksi tarvitaan tutkimuksen viitetiedot sekä tutkimuksen tekijöiden toimipaikkatiedot. Suomessa toimivien tutkijoiden tiedot ilmoitetaan suomeksi ja muualla työskentelevien tiedot englanniksi.

Tiedetoimituksen yhteystiedot

Tieteellinen päätoimittaja Mataleena Parikka, p. 050 437 7400, mataleena.parikka (at) tuni.fi
Tiedetoimittaja Laura Kimari, p. 0400 992 707, etunimi.sukunimi@apollonia.fi
Tiedetoimittaja Vuokko Maria Nummi, p. 040 160 1669 , etunimi.sukunimi@apollonia.fi
Toimittaja Annika Nissinen, p. 040 779 6435, etunimi.sukunimi@apollonia.fi

toimitus (at) apollonia.fi