Ajankohtaista

Apollonia / Ajankohtaista / Onnittelut Tuula Salolle pohjoismaisesta Bensow-Äyräpää-palkinnosta

Onnittelut Tuula Salolle pohjoismaisesta Bensow-Äyräpää-palkinnosta

Professori, syöpätutkija Tuula Salo Helsingin ja Oulun yliopistosta on palkittu korkeatasoisesta ja kansainvälisesti merkittävästä tutkimustyöstä Bensow-Äyräpää-palkinnolla. Palkinnon myöntää pohjoismainen Skandinaviska Tandläkarföreningen (SkTf). Palkinto luovutettiin 3.11.2022 Norjassa NTF:n landsmøten avajaisissa.

Salo on tehnyt vuosikymmenten ajan tutkimusta erityisesti kielisyövän parissa. Yksi merkittävimmistä tutkimuskohteista on ollut syövän invaasiomalli, jonka avulla ennustetaan syöpäkasvainten leviämistä ja aggressiivisuutta. Tutkimusalustana on käytetty kohdun myoomakasvaimia ja Salon kehittämää, kohdun lihaskasvaimista valmistettua myoomageeliä. Nämä kasvualustat pystyvät mallintamaan syövän kolmiulotteista leviämistä paremmin kuin eläinkudokseen perustuvat alustat.

Täällä hetkellä Salon tutkimusryhmän kiinnostus kohdistuu personoitujen suusyövän hoitomenetelmien vasteen testaamiseen ja testausmallin kehittämiseen. Tutkimukseen on saatu Sigrid Juséliuksen säätiön merkittävä suurapuraha.

– Seeprakalamalli on osoittautunut toistaiseksi parhaaksi yksilöllisen lääkehoidon ja hoitovasteen ennustamisessa. Tavoitteena on löytää malli, jonka avulla hoitomenetelmän ennuste voitaisiin arvioida ennen hoitoja jokaiselta suusyöpäpotilaalta. Lääkkeet ovat kalliita ja niillä on sivuvaikutuksia – on tärkeää, että hoitovalinta on oikea.

Salon tutkimusryhmän tutkimukset tunnetaan laajasti kansainvälisesti, ja hän nousi maailman 1000 tunnetuimman naistutkijan listalle tänä syksynä 10 muun suomalaistutkijan kanssa.

– Tutkijalle on tärkeää liikkua ja saada kontakteja ulkomailta. Pitää nähdä, mitä muualla tehdään.

Salo valmistui hammaslääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1983 ja hammaslääketieteen tohtoriksi vuonna 1985 Oulun yliopistosta. Suupatologian erikoispätevyyden hän sai 1997. Hän toimii tällä hetkellä suupatologian professorina Helsingin ja Oulun yliopistossa. Hän on toiminut Suomen Akatemian vanhempana tutkijana ja on myös toinen Suomalaisen Tiedeakatemian hammaslääkärijäsen yhdessä Irma Thesleffin kanssa. Hänelle on myönnetty lukuisia merkittäviä tieteellisiä tunnustuksia ja apurahoja. Vuonna 2017 hän sai Apollonia-palkinnon.

Bensow-Äyräpää-palkinto jaetaan joka toinen vuosi ansioituneelle pohjoismaiselle hammaslääkäritutkijalle. Palkinnon on saanut 21 alan pohjoismaista tutkijaa, joista 7 on suomalaisia.

– Palkinto on minulle ilon lähde ja samalla yksi arvokas tunnustus hammaslääketieteen tutkimukselle.

Lämpimät onnittelut!