Kotimaiset tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Crohnin tauti voi lisätä etenkin miesten suusyöpäriskiä

Crohnin tauti voi lisätä etenkin miesten suusyöpäriskiä

Crohnin tauti voi lisätä etenkin miesten suusyöpäriskiä

11.12.2020 klo 09:00
Kuvituskuva: 
https://www.hammaslaakarilehti.fi/sites/default/files/hammaslaakaripaivat2020-harjunen-puolakkainen.jpg

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) voivat lisätä pään ja kaulan alueen levyepiteelikarsinooman riskiä. Erityinen riskiryhmä ovat Crohnin tautia sairastavat miehet.

Noin 80 % pään ja kaulan alueen syövistä on tupakoinnin ja alkoholin käytön aiheuttamia. Muita tunnettuja riskitekijöitä ovat huono suuhygienia ja epäedullinen ruokavalio, krooninen parodontiitti, sieni-infektio tai ärsytys sekä mahdollisesti myös HPV-infektiot.

– Tulehdukselliset suolistosairaudet voivat olla yksi tekijä, joka selittää jäljelle jääviä 20 %:ia, sanoo dosentti, EHL Jaana Rautava Apollonian tiedotteessa.

IBD-sairaudet, kuten Crohnin tauti ja haavainen koliitti, ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosikymmeninä. Viimeisen 10 vuoden aikana IBD:tä on diagnosoitu reilun 1 700 tapauksen vuosivauhdilla. Kyseessä onkin uusi kansantauti osassa Suomea.

IBD:n ja suusyövän yhteyttä on tutkittu vielä vähän. Kolmen aiemman tutkimuksen mukaan IBD näyttäisi lisäävän suusyövän riskiä. Nyt tehty suomalainen rekisteritutkimus on potilasmäärältään laajin ja seurannaltaan toistaiseksi pisin aiheesta tehty tutkimus. Tutkimus pohjautui THL:n rekistereihin, joita verrattiin Suomen syöpärekisterin tietoihin syöpäsairastavuudesta ja Tilastokeskuksen tietoihin kuolleisuudesta. Mukana tutkimuksessa olivat kaikki täysi-ikäiset suomalaiset, jotka olivat saaneet IBD-diagnoosin 1995–2015.

Kahdenkymmenen vuoden aikana IBD-diagnoosin sai 70 567 potilasta, joista vähän yli kolmannes sairasti Crohnin tautia ja 2/3 haavaista koliittia. IBD:tä sairastavista 89:llä todettiin myöhemmin pään ja kaulan alueen levyepiteelikarsinooma. Syöpädiagnoosit kohdistuivat kahdelle eri IBD-sairaudelle samassa suhteessa kuin esiintyvyys. Yleisimpiä olivat kieli- ja huulisyövät. SIR-analyysi osoitti, että syövän ilmaantuvuus oli kaikissa IBD-ryhmissä suurempi kuin ei-IBD:tä sairastavilla. Crohnin tautia sairastavilla miehillä riski sairastua pään ja kaulan alueen syöpään oli kaksinkertainen verrattuna Suomen muuhun väestöön. Tulos oli tilastollisesti merkitsevä.

– Tutkimus ei anna vastausta siihen, johtuuko kohonnut riski Crohnin taudista. Miesten tiedetään kuitenkin käyttävän tupakkaa ja alkoholia enemmän kuin naisten, ja tiedetään, että kielisyövän esiintyvyys on kasvussa suomalaisessa mies­väestössä, pohtii HLK Anni Harjunen.

Tutkijat huomauttavat, ettei tämän tyyppinen retrospektiivinen tutkimus pysty huomioimaan potilaiden riskikäyttäytymistä, lääkitystä tai suun terveydentilaa. Tutkimus kuitenkin alleviivaa sitä, että IBD-potilaiden – etenkin Crohnin tautia sairastavien miesten – suun limakalvot tulisi tarkistaa ja kaula palpoida säännöllisesti.

– Pään ja kaulan alueen syöpien varhainen diagnosointi parantaa näiden syöpäpotilaiden keskimäärin melko huonoa 5-vuotisennustetta, muistuttaa HLK Enna Puolakkainen

Lähteet:
Enna Puolakkaisen ja Anni Harjusen luento: Lisäävätkö tulehdukselliset suolistosairaudet suusyövän riskiä – tutkimus suomalaisilla potilailla. Hammaslääkäripäivät 13.11.2020.

Tulehdukselliset suolitosairaudet voivat lisätä suusyövän riskiä. Apollonian tiedote 12.11.2020.

Artikkelin tila: 
Julkinen
Annika Nissinen
Pääkategoria: