Kotimaiset tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Ensimmäiset Käypä hoito -suositukset julkaistu ruotsiksi

Ensimmäiset Käypä hoito -suositukset julkaistu ruotsiksi

Ensimmäiset Käypä hoito -suositukset julkaistu ruotsiksi

2.10.2020 klo 13:00
Kuvituskuva: 
https://www.hammaslaakarilehti.fi/sites/default/files/god_med_praxis_padi_istock.jpg

Ensimmäiset ruotsin kielelle käännetyt Käypä hoito -suositukset on julkaistu. Kaksi ensimmäistä ruotsiksi julkaistua suositusta ovat Viisaudenhammas- ja Nielutulehdus-suositukset, jotka on päivitetty vuoden 2020 aikana.

– Ensimmäisinä julkaistavien ruotsinkielisten suositusten valinta perustuu suositusten tuoreuteen. Jo nyt syksyn aikana julkaisemme lisää ruotsinkielisiä Käypä hoito -suosituksia, sanoo projektipäällikkö Sanna Räsänen Duodecimin tiedotteessa.

Hammaslääketieteen suosituksista käännettävinä ovat jo karieksen hallinnan ja suusyövän Käypä hoito -suositukset. Jatkossa käännöksiä tehdään myös jo aiemmin julkaistuista suosituksista, joiden aihepiirin katsotaan olevan kansanterveydellisesti merkittävä. Käypä hoito -suositusten käännöksistä päättää Käypä hoito -toimitus.

Suositusten käännöstyö vaatii perehtyneisyyttä alan sanastoon. Käännökset tarkistaa lisäksi äidinkielenään ruotsia puhuva ja kunkin suosituksen aihepiirin tunteva lääke- ja tai hammaslääketieteen asiantuntija.

Käypä hoito -päätoimittaja Jorma Komulaisen mukaan on tärkeää, että kaksikielisessä maassa kaikki terveydenhuollon ammattihenkilöt pystyisivät hyödyntämään suosituksia. Ruotsinnosten lisäksi myös englanninkielisille suosituksille olisi tarvetta.

Artikkelin tila: 
Julkinen
Annika Nissinen
Pääkategoria: 
Alakategoria: