Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Kiillevauriot voivat paljastaa korkean refluksitaudin

Kiillevauriot voivat paljastaa korkean refluksitaudin

Refluksitauti on monen suomalaisen vaiva, joka oireilee mm. närästyksenä, regurgitaationa, ylävatsakipuna, nielemisvaikeuksina ja rintakipuna. Lähes 10 % närästää päivittäin. Noin 5 %  vaivaa kuitenkin supraesofageaalinen refluksi, joka oireilee vain "korkeana".

Korkean refluksitaudin oireita voivat olla krooniset keuhkosairaudet, kurkunpään tulehdus, äänen käheys, puheen väsyminen, palan tunne kurkussa, uniapnea, rintakipu sekä oraaliset oireet kuten kiilevauriot ja halitoosi. Yleisoireiden puuttuessa korkean refluksitaudin diagnosointi voi olla vaikeaa.
–  Tauti pitää tietää. Gastroskopia voi olla täysin normaali yli 50 % potilaista. Myös 24-tunnin pH-mittaus voi antaa väärän negatiivisen tuloksen jopa puolella tutkituista, toteaa Itä-Suomen yliopiston gastrokirurgian professori Hannu Paajanen.

Suun löydökset voivat johdattaa taudin jäljille ensimmäisenä, mutta sairauden diagnoosi perustuu pitkälti anamneesiin. Erotusdiagnostiikka on myös tärkeää, ja mm. bulimia, sydän- ja sappivaivat pitää sulkea pois. Tutkimuskissa on myös löydetty assosiaatio esim. astman ja refluksitaudin välillä, mutta kausaliteetista ei ole näyttöä kumpaankaan suuntaan.

Paajanen painottaa, että etenkin nuorten hampaiston happoeroosion syy pitää aina selvittää. Mikäli muuta syytä ei löydy, syynä voi olla korkea refluksitauti ja nuori tulee lähettää jatkotutkimuksiin.
Aikuisiällä korkean refluksitaudin aiheuttaa usein palleatyrä. Riskitekijöitä ovat myös lihavuus, väärät ruokatottumukset ja huonot elämäntavat. Lisäksi tietyt urheilulajit, kuten soutu, tennis, paini ja painonnosto, altistavat refluksitaudille. Korkean refluksitaudin takana voi olla myös synnynnäinen ruokatorven supistelun heikkous. Hoitona on ensisijaisesti elämäntaparemontti: iltasyöminen pois, tupakka ja alkoholi pois, paino pois ja sängynpääty ylös. Lääkehoitona annetaan happosalpaajia (protonipumppu-inhibiittoria) 3–6 kuukautta kaksinkertaisella annoksella. Antirefluksioperaatioon ohjataan vain murto-osa  potilaista. Paajasen mukaan 20–25/100 000 on oikea leikkausmäärä , jolloin hyödyt ja komplikaatioriskit ovat oikeassa suhteessa. Lapsilla leikkaus on usein aiheellisempi keuhkosairauksien välttämiseksi.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 9/2014

Lähde: Gastrokirurgian prof. Hannu Paajasen luento  Korkea refluksitauti  – suun oireet TKHLY:n kesäluentopäivillä 13.6.2014.