Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Pehmytkudos on tärkeä implantin menestykselle

Pehmytkudos on tärkeä implantin menestykselle

Pehmytkudos on tärkeä implantin menestykselle

21.6.2017 klo 16:15
Pitkälle kehittyneet implantologiset hoidot onnistuvat nykyisin varsin hyvin, mutta biologiset pitkäaikaiskomplikaatiot ovat yleistyneet.
Leipäteksti: 

Maailmassa asennetaan vuosittain jopa 15 miljoonaa hammasimplanttia. Pitkälle kehittyneet implantologiset hoidot onnistuvat nykyisin varsin hyvin, mutta biologiset pitkäaikaiskomplikaatiot ovat yleistyneet.

Parodontologian apulaisprofessori ja erikoishammaslääkäri Otto Zuhr Frankfurtin Goethe-yliopistosta muistuttaa, että implanttia ympäröivien pehmytkudosten hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi implantin kestävyyteen.

Joidenkin arvioiden mukaan jopa puolta implanteista koettelee peri-implantiitti, tila jossa ikenen tulehdus on levinnyt leukaluuhun asti. Toisten mielestä koko taudin olemassaolo on kiistanalainen.

Ruotsalaistutkimuksessa peri-implantiitin esiintyvyydeksi todettiin 14,5 %.

– Peri-implantiitti on tila, josta meidän tulee olla tietoisia. Se on eittämättä olemassa! Zuhr toteaa.

Implanttihoitoja suunniteltaessa tulee ottaa huomioon potilaan ikä ja mahdollinen parodontiittihistoria. Tavoitteena on hammasimplantin elinikäinen kesto.

Implantin roolimallina on oikea hammas. Vastaavasti implanttia ympäröivän pehmytkudoksen roolimallina on parodontaalinen kudos. Suuhygienian ylläpidon tulee olla potilaalle helppoa.

– Hammas on kiinnittynyt luuhun ja ikeniin, mutta implantti ei ole, Zuhr muistuttaa.

– On tärkeää myöntää, että implanteista ei koskaan tule yhtä hyviä tai parempia kuin oikeat hampaat. On kuitenkin tärkeää, että lopputulos on niin lähellä luonnollista kuin mahdollista.

Zuhr huomauttaa, että hammas on nerokas rakenne, joka suojaa ihmiskehoa jopa silloin, kun siinä on sairauksia.

– Hammasimplantteihin liittyvä ihme on, että ihmiskeho pystyy tarjoamaan biologista suojaa myös niille.

Lähde: Dr. Otto Zuhrin luento Implant related soft tissue management – contemporary surgical and prosthetic strategies for biological and esthetic long term success. Implantologian jaoston seminaari 19.5.2017.

Artikkelin tila: 
Julkinen
Tiina Lautala
Pääkategoria: 
Alakategoria: