Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Peri-implantiitti voi olla aikapommi

Peri-implantiitti voi olla aikapommi

Implanttien suosio puuttuvien hampaiden korvaamisessa lisääntyy nopeasti ja niiden lukumäärän ennustetaan kasvavan noin 16–17 %:n vuosivauhdilla. Kiinnityskudossairaudet implanttien ympärillä ovat kuitenkin ongelma, jonka vuoksi yli 11 % potilaista menettää implanttinsa.

Professori Mariano Sanz Madridista muistutti, että parodontaalisairaudet voidaan yleensä hoitaa ja omat hampaat säilyttää, mikäli potilas kantaa vastuun hyvästä suuhygieniasta ja käy säännöllisesti ylläpitohoidossa. Se on paras peri-implantiitin hoito. Monella potilaalla tiedämme tämän teoriaksi ja niinpä Europerio 6 -kongressin puheenjohtaja, kristianstadilainen professori Stefan Renvert huomautti, että hammaslääkäreitä voi odottaa ”implanttiaikapommi”, vaikka alkujaan implanttihampaita pidettiin loppuelämän kestävinä.

Seitsemän Euroopan maan (Ranska, Saksa, Italia, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Iso-Britannia) implanttimyyntitilastot osoittavat nopeaa kasvua. Tällä vauhdilla parin-kolmen vuoden päästä näissä maissa myydään noin 5 miljoonaa implanttia vuodessa ja – kasvun jatkuessa samanlaisena – vuoden 2020 paikkeilla myyntiluku on jo 20 miljoonaa. Suuhun asetettujen implanttien lukumäärä lähestyy nyt 20 miljoonaa ja reilun kymmenen vuoden kuluttua sen ennustetaan olevan jo 160 miljoonaa. Vaikka 90–95 % implanteista on suussa 5–10 vuotta niiden laittamisen jälkeen, jo vähäiseltä vaikuttava 5–10 %:n irtoamismäärä on lukumääräisesti varsin suuri. Lisäksi 28–56 %:lla implanttipotilaista on peri-implantiitti – inflammaatioprosessi, joka johtaa luutuhoon.

Peri-implantiitin on havaittu iskevän helpommin parodontiittipotilaisiin. Peri-implantiittia ja parodontiittia yhdistävinä tekijöinä voivat olla epäedullisiksi tunnetut tavat, kuten tupakanpoltto ja huono suuhygienia. Kyse voi olla myös geneettisestä taipumuksesta tavallista voimakkaampaan inflammatoriseen reaktioon, joka johtaa parodontaalikudosten tuhoon ja hampaiden irtoamiseen. Ei ole perusteltua uskoa, että prosessi olisi erilainen implanttien ympärillä, missä tulehdukset ovat vaikeahoitoisia ja johtavat pitemmällä aikavälillä usein implanttien menetykseen. Edelleenkin, totesi professori Renvert, vain timantit ovat ikuisia!

Lähteet: Stefan Renvert ja Mariano Sanz. Luennot 6th Congress of the European Federation of Periodontology -kongressin (Europerio 6) lehdistötilaisuudessa Tukholmassa 4.6.2009.

Päivi Hölttä, Suomen Hammaslääkärilehti 9/2009