Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Purenta vaivaa kalterien takana

Purenta vaivaa kalterien takana

Purenta vaivaa kalterien takana

3.2.2019 klo 09:00
Kuvituskuva: 
https://www.hammaslaakarilehti.fi/sites/default/files/istock-vanki_kalterien_takana.jpg

Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD) ovat hyvin yleisiä vangeilla niin oirekyselyn kuin kliinisen tutkimuksenkin perusteella. TMD-diagnoosin sai suomalaistutkimuksessa yli puolet vangeista.

Poikkileikkaustutkimuksessa selvitettiin suomalaisten vankien TMD-vaivoja sekä vankien itsensä raportoimana että hammaslääkärin tekemän kliinisen tutkimuksen perusteella. Tutkimuksessa käytettiin kansainvälisen DC/TMD:n suomalaisen version diagnoosikriteereitä (akseli I).

Tutkimukseen osallistui 100 vapaaehtoista vankia (89 miestä ja 11 naista) Pelson vankilasta Vaalasta.

Tutkimus osoitti, että suomalaisilla vangeilla on paljon purentaelimistön toimintahäiriöitä, ja he kärsivät usein leukanivelperäisistä TMD-vaivoista ja kasvojen alueen kivuista. Kaikkiaan 84 % vangeista kertoi kärsineensä yhdestä tai useammasta TMD-oireesta viimeisten 30 päivän aikana. Yli puolet (54 %) kertoi kärsineensä kivusta leukanivelen, ohimon ja korvien seuduilla. Toiseksi yleisin oire oli leukaniveläänet (43 %) ja kolmanneksi päänsärky (37 %).

TMD diagnosoitiin 60 %:lla vangeista. Leukanivelperäiset diagnoosit olivat 4,5 kertaa yleisempiä kuin kipudiagnoosit. Kolmanneksella vangeista diagnosoitiin degeneratiivinen nivelsairaus ja kolmanneksella leukanivelen välilevyn palautuva dislokaatio. Näiden molempien esiintyvyys oli merkittävästi suurempi kuin keskimäärin aikuisväestössä.

TMD-oireiden taustalta löytyy monia erilaisia riskitekijöitä, kuten traumat, bruksismi ja muut parafunktiot, stressi, muut krooniset kivut ja geneettiset tekijät sekä psyykkiset sairaudet. Myös psykososiaaliset tekijät on huomioitava tutkittaessa TMD-vaivoista kärsiviä potilaita. TMD:n suuri esiintyvyys vangeilla selittynee osin sillä, että monella vangilla on psykiatrinen diagnoosi ja päihteiden väärinkäyttö on yleistä. Myös vankien elämäntapa altistaa monille traumoille ja onnettomuuksille.

Vankilahammashoidossa on tärkeää tunnistaa ja diagnosoida TMD-vaivoista kärsivät potilaat. Oireista kärsiville vangeille on syytä kertoa ja informoida ongelmien taustoista, riskitekijöistä ja erilaisista hoitomahdollisuuksista.

Lähde: Vainionpää R, Kinnunen T, Pesonen P, Laitala ML, Anttonen V, Sipilä K. Prevalence of temporomandibular disorders (TMD) among Finnish prisoners: cross-sectional clinical study. Acta Odontol Scand. Julkaistu verkossa 15.11.2018.

Artikkelin tila: 
Julkinen
Annika Nissinen
Pääkategoria: 
Alakategoria: