Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Tulehduskipulääkerintamalla ukkoskuuroja

Tulehduskipulääkerintamalla ukkoskuuroja

Juuri päivitetty Käypä hoito -suositus tulehduskipulääkkeiden turvallisesta käytöstä auttaa lääkkeiden haittavaikutuksien hallinnassa. Lääkerintamalla myös kuohuu: arvostettu tutkija kärähti tutkimustulosten peukaloinnista.

British Medical Journal uutisoi, että selekoksibi-tulehduskipulääkkeen johtava tutkija, Scott S. Reubens, on myöntänyt väärentäneensä lääkettä koskevia tutkimusaineistoja. Peukaloituja tutkimuksia oli 21. Loputkin 51 Reubensin tekemää tutkimusta on tarkistettu, mutta huijauksia ei niistä ole voitu varmistaa tai poissulkea. Vaikka tutkimuksia rahoittanut Pfizer kiistää huijauksien vaikuttaneen lääkkeen käyttöön, Anesthesiology-lehden päätoimittaja James Eisenachin mukaan todisteissa on nyt tällä kohtaa aukko.

Suomalaisilla hammaslääkäreillä ei ole kuitenkaan syytä huoleen, sillä Duodecim on juuri päivittänyt tulehduskipulääkkeiden turvallisen käytön Käypä hoito -suosituksen. Turvalliseen kivunhoitoon pyrittäessä ensisijainen lääke on edelleen parasetamoli. Se on selvästi turvallisempi kuin tulehduskipulääkkeet. Parasetamoli sopii myös erityisryhmille, kuten lapsille, vanhuksille, raskaana oleville, ja imettäville äideille.

Käypä hoito -suosituksessa on päivitettyä tietoa etenkin tulehduskipulääkkeiden maha- ja suolisto- sekä sydän- ja valtimotauteihin liittyvistä haittatekijöistä. Jokaisen hammaslääkärin tulisikin tutustua tähän uuteen tietoon.

Käypä hoito -suositus tulehduskipulääkkeiden turvallisesta käytöstä on luettavissa Internetissä osoitteessa www.kaypahoito.fi ja sen tiivistelmä julkaistaan Aikakauskirja Duodecimin numerossa 5/2009.

Lähteet: BMJ 2009; 338: b966 ja Käypä hoito -sivusto

Satu Lahti, Apollonia
Suomen Hammaslääkärilehti 5/2009