Tiedotteet

Apollonia / Uutishuone / Tiedotteet / Lääkärijärjestöt: Ilmastokriisi on terveyskriisi, joka koskee myös suomalaisia

Lääkärijärjestöt: Ilmastokriisi on terveyskriisi, joka koskee myös suomalaisia

Suomalaiset lääkärijärjestöt vetoavat päättäjiin ilmasto- ja kestävyystoimien vauhdittamiseksi. Ilmastonmuutos on 2000-luvun vakavin uhka ihmisten terveydelle, ja ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset näkyvät jo Suomessakin. Vektorivälitteiset taudit, helleaaltojen terveyshaitat ja liukastumiset ovat lisääntyneet. Luonnon ja ihmisen välisen suhteen vaurioitumisen uskotaan lisäävän myös pandemioiden riskiä.

Tehokkaita keinoja kestävyyskriisin ratkaisemiseen on olemassa. Nämä keinot pitää ottaa käyttöön ja päättäjien tulee tehdä kaikki päätökset, jotka turvaavat kestävän tulevaisuuden ja ihmisten terveyden, lääkärit linjaavat kannanotossaan. Keinovalikoima sisältää tutkimuksen, lainsäädännön, verotuksen ja suositukset, joiden avulla ylikulutuksesta siirrytään kestävään, terveyttä ja hyvinvointia suojelevaan yhteiskuntaan. 

Lääkärijärjestöjen ilmastohätätilajulistuksen suojelijana toimii arkkiatri Risto Pelkonen. “Kaikki me olemme yhtä. Ulkopuolisia ei ole. Jokainen on vastuussa elinympäristöstään. Maasta, vedestä ja ilmasta. Itsestä ja toisista. Kukin omien voimiensa mukaan.  Mitä enemmän valtaa, sitä suurempi vastuu”, Pelkonen sanoo.

Terveydenhuolto on sekä osa ongelmaa että sen ratkaisua, todetaan kannanotossa. Lääkärijärjestöt vetoavat alan johtajiin ja ammattilaisiin, jotta kestävyys otetaan terveydenhuollossa kaikkea toimintaa ohjaavaksi periaatteeksi.

“Me terveydenhuollon ammattilaiset voimme tukea ja nopeuttaa yhteiskunnalle välttämätöntä muutosta kohti kestävyyttä. Kaikki ilmastoa ja luonnon monimuotoisuutta suojelevat toimet turvaavat myös ihmisten hyvinvointia sekä välittömästi että pidemmälle tulevaisuuteen”, toteaa terveyskeskuslääkäri Olga Gilbert

Ilmastohätätilan julistus: Lääkärijärjestöt julistavat ilmastohätätilan 

Lääkärijärjestöjen ilmastohätätilajulistuksen ovat allekirjoittaneet Suomen Lääkäriliitto, Suomen Hammaslääkäriliitto, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Lääkärin sosiaalinen vastuu, Finska Läkaresällskapet, Suomen Yleislääkärit GPF, Suomen Erikoislääkäriyhdistys ry – SELY, Nuorten Lääkärien Yhdistys, Nuorten Hammaslääkärien yhdistys ja Elokapina Lääkärit. Maailman Lääkäriliitto WMA julisti ilmastohätätilan vuonna 2019 ja YK:n pääsihteeri António Guterres kehotti joulukuussa 2020, viisi vuotta Pariisin ilmastosopimuksen jälkeen, valtioita julistamaan ilmastohätätilan.

Lisätietoja:

Suomen Lääkäriliitto: Heikki Pärnänen, heikki.parnanen (at) laakariliitto.fi 040 5465316 (11.1. alk. Mervi Kattelus, mervi.kattelus (at) laakariliitto.fi 050 5415784)
Suomen Hammaslääkäriliitto: tj Henna Virtomaa, henna.virtomaa (at) hammaslaakariliitto.fi 09 6220 2535
Lääkärin sosiaalinen vastuu ry: Olga Gilbert, olgamariagilbert (at) gmail.com 040 4160033
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim ry: Outi Romero, outi.romero (at) duodecim.fi 09 6188 5218
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ry: Vesa Pohjola, vesa.pohjola (at) apollonia.fi 040 146 3696
Finska Läkaresällskapet rf: Mikaela Grotenfelt-Enegren, mikaela.grotenfelt (at) gmail.com 0503363616
Nuorten Lääkärien Yhdistys ry: Jesper Perälä, jesper.perala (at) nly.fi
Suomen Erikoislääkäriyhdistys ry – SELY: Tuija Kuusmetsä, tuija.kuusmetsa (at) sely.fi 040 522 9062
Suomen Yleislääkärit GPF ry: Päivi-Maarit Luukkonen, paivi-maarit.luukkonen (at) fimnet.fi 09 3930 758
Nuorten Hammaslääkärien Yhdistys ry: Jessica Juslin, puheenjohtaja.nhly (at) gmail.com 
Elokapina Lääkärit: Viivi Joutsen, laakarit (at) elokapina.me