Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Asento! Hammassuojat suuhun vie!

Asento! Hammassuojat suuhun vie!

Suomalaistutkimuksen mukaan asepalveluksen aikana tapahtuneista tapaturmista yli 14 prosenttia vaurioittaa hampaita. Kenttäharjoitukset palveluksen alussa ovat kaikkein riskialteimpia.

Suurin osa hampaisiin kohdistuneista vammoista sattuu asepalveluksen alussa. Noin 50 % onnettomuuksista sattuu ensimmäisten 4 kuukauden aikana ja 75 % onnettomuuksista tapahtuu puolen vuoden sisään palveluksen aloittamisesta. Syyksi tutkijat arvioivat kokemuksen ja rutiinien puutetta.

Tutkimuksen mukaan hammasvammojen esiintyvyys on 6,5 tapausta/1000 henkeä/vuosi. Tyypillisimpiä onnettomuuden syitä olivat räjähdysvoima ja hampaan osuminen johonkin esineeseen. Kaikkiaan 2/3 hammasvammoista tapahtui kenttäharjoitusten aikana. Tutkimuksen mukaan onnettomuuksia tapahtui hieman enemmän talvella (tammi-maaliskuu), mikä saattaa johtua talven keliolosuhteiden ja kokemattomuuden yhdistelmästä.

Tutkimuksessa oli mukana 1432 asepalveluksessa raportoitua tapaturmaa vuodelta 2009. Tapaturmista 303 (23 %) oli pään, kaulan tai hampaiston vammoja. Hammasvammojen osuus oli 14,3 %. Tutkimuksessa mukaan olleiden asevelvollisten keksi-ikä oli 20,1 vuotta ja heistä 1384 oli miehiä, 48 naisia.

Tutkijoiden mukaan pään ja kaulan alueen sekä hampaiston vammojen ehkäisyyn kannattaa kiinnittää huomiota. Tärkeää on korostaa ohjeiden noudattamista sekä varovaista aseiden ja räjähteiden käsittelyä etenkin palveluksen alussa ja vaikeissa sääolosuhteissa. Tutkijat suosittelevat myös hammassuojien käyttöä kenttäharjoituksissa.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 13/2013

Lähde: Immonen M, Anttonen V, Patinen P, Kainulainen MJ, Päkkilä J, Tjäderhane L, Oikarinen K. Dental traumas during the military service. Dent Traumatol 2013;  doi: 10.1111/edt.12073.