Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Klooriheksidiini lunastaa paikkansa juurihoidossa ja sidoslujittajana

Klooriheksidiini lunastaa paikkansa juurihoidossa ja sidoslujittajana

Klooriheksidiini lunastaa paikkansa juurihoidossa ja sidoslujittajana

26.8.2016 klo 16:00
Uusimman tutkimustiedon mukaan klooriheksidiini (CHX) toimii etenkin juurihoidossa, lujittaa yhdistelmämuovipaikkojen sidoksia ja voi toimia tukihoitona karieksen ehkäisyssä korkean riskin potilailla. Biofilmiä vastaan CHX on aika voimaton, muistuttaa prof. Leo Tjäderhane.
Antiseptinä käytettyä klooriheksidiiniä (CHX-glukonaatti ja CHX-diasetaatti) käytetään suunhoitotuotteissa pieninä konsentraatioina (0,12–2 %). Mekanismi on silloin yleensä bakteriostaattinen eli mikrobien lisääntymistä ehkäisevä. CHX tehoaa hyvin bakteereihin ja sieniin, mutta huonommin gram-negatiivisia mikrobeja vastaan. Virusten osalta näyttö on ristiriitaista.

CHX:ää käytetään yleisesti mm. karieksen ehkäisyssä, parodontologisen hoidon tukihoitona ja vähentämään plakin muodostumista, kun mekaaninen poisto ei onnistu. CHX tehoaa hyvin planktonisiin bakteereihin, mutta samanaikaisesti suussa on monenlaista biofilmiä, joihin CHX:n vaikutus on huomattavasti huonompi.
– CHX vähentää Streptococcus mutansien määrää syljessä, mutta itse kariekseen vaikutus on parhaimmillaankin hyvin vähäinen.
– Biofilmi aiheuttaa ongelmia! Biofilmin matriksi on ”liisteriä”, jota on vaikea hallita. CHX:n vaikutus rajoittuu lähinnä biofilmin uloimpiin kerroksiin. Biofilmi auttaa bakteereja sopeutumaan ympäristöön ja suojaa ulkoisilta tekijöiltä. Esimerkiksi antibioottiresistenssi kehittyy nimenomaan biofilmissä, jossa bakteerit voivat vaihtaa geenejä ja opettaa toisiaan suojautumaan.

Tjäderhanen mukaan CHX:ää voidaan kuitenkin käyttää kuuriluontoisesti korkean kariesriskin potilailla, esim. ikäihmisille laitoksissa. Fluori on tosin monesti yhtä hyvä vaihtoehto. CHX:ää sisältävien suuvesien käyttöön halitoosin hoidossa Tjäderhane suhtautuu varauksella.
– Tutkimuksissa on todettu, etteivät CHX:ää sisältävät suuvedet ole tehokkaampia kuin fluoria sisältävät tuotteet. Laimeata CHX:ää sisältävät suuvedet (n. 0,025 %) voivat potentiaalisesti aiheuttaa jopa haittoja, kun bakteerit tottuvat antimikrobiseen aineeseen ja antibioottiresistenssit kannat vahvistuvat.

Juurihoidossa CHX:llä on yhä selkeä paikka. Se ei korvaa natriumhypokloriittia (NaOCl) preparoinnin yhteydessä tehtävässä huuhtelussa, mutta CHX-huuhtelu ennen täyttöä lunastaa paikkansa.
– CHX:llä on kyky tarttua erilaisiin pintoihin, ja näin se estää tai ainakin hidastaa pintojen rekontaminaatiota tehokkaasti. Koska CHX muodostaa sakkaa reagoidessaan NaOCl:n kanssa, tulee kanavat huuhdella ennen CHX:n käyttöä esim. EDTA:lla.

Uusin CHX:n käyttöaihe on sidoksen lujittajana. Tutkimusten mukaan CHX hidastaa yhdistelmämuovipaikan ja dentiinin sidoksen hajoamista hybridikerroksessa säilyttämällä sidoskerroksen kollageenit ehjinä.
Tulevaisuudessa CHX voi tarjota apua myös eroosion hoitoon. CHX:n käytöstä eroosion hoidossa on alustavia laboratoriotutkimuksia, jotka osoittavat, että CHX voisi mahdollisesti auttaa dentiinieroosion hoidossa tukemalla remineralisaatiota.
– Se tiedetään, ettei CHX ainakaan kiihdytä eroosiota. Toistaiseksi CHX:ää ei voida suositella eroosion hoitoon, mutta aiheesta tehdään jatkuvasti tutkimusta.

 

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 9/2016

Lähde: Prof. Leo Tjäderhanen luento CHX järkevästi karieksesta juurihoitoon. TKHLY:n kesäluentopäivät 9.6.2016.