Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Laser taipuu moneen

Laser taipuu moneen

Laserilta voidaan odottaa tulevaisuudessa paljon. Dosentti Marita Luomasen mukaan laserhoito ei korvaa tavanomaisia menetelmiä, mutta tarjoaa lisäulottuvuutta hoitoihin. 

Suun terveydenhoidossa käytetyimpiä lasereita ovat Erbium-laserit, Neodyymi-laserit, Diodit ja Hiilidioksidilaserit. Erbium-laserit soveltuvat esim. karieksen poistoon ja kaviteetin preparointiin, limakalvokirurgiaan, juurikanavien desinfiointiin ja pinnallisten limakalvomuutosten mikrokuorintaan. Neodyymejä ja diodeja käytetään pääasiassa limakalvokirurgiassa, ientaskujen ja juurikanavien desinfektiossa, granulaatiokudoksen poistamisessa, ientaskun tulehtuneen epiteelin mikrokuorinnassa, pulpan poistamisessa juurikanavasta, verisuoni-muodostumien poistamisessa ja aftojen hyydyttämisessä. Diodit tuovat myös hyvän lisän diagnostiikkaan.

Tänä päivänä Suomessa käytössä olevat noin sata laserlaitetta löytyvät pääasiallisesti yksityisvastaanotoilta. Monet potilaat osaavat jo silti kysyä laserhoitoa. Lasereiden  yleistymisen tiellä ovat mm. kustannukset ja tietotaidon puute. Luomanen ennustaa, että tulevaisuudessa helppokäyttöiset, halvemmat ja pienikokoiset diodit lisääntyvät vastaanotoilla.
– Kalliit laserporat tulevat yleisempään käyttöön, kun laserkulmapää on lisättävissä ”unitin” pysyvään poravalikoimaan muiden porien rinnalle.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 12/2013

Lähde: Mainioilla Markkinoilla 5.-7.9. luennoineen Helsingin yliopiston dosentti Marita Luomasen haastattelu 20.9.2013.