Australialaiset tutkijat lisäsivät tavallisin koviin makeisiin kaseiini-fosfopeptidi-stabiloitu amorfinen kalsiumfosfaattia (CPP-ACP). Kahta eri CPP-ACP -pitoisuutta sisältäviä makeisia sekä tavallisia ja sokerittomia makeisia annettiin tutkimuksessa koehenkilöille. Tuloksena oli makeinen, joka suojaa kariesta vastaan.
Koehenkilöt saivat eräänlaisen hammaskiskon, jossa oli tuoretta hammaskiillettä poistetuista viisaudenhampaista, joihin tutkijat lisäsivät pieniä vaurioita. Koehenkilöt söivät makeisen hammaskisko suussaan kuudesti päivässä kymmenen päivän ajan. Keskimäärin yhtä makeista syötiin 10 minuuttia. Hammaskisko poistettiin suusta vain ruokailujen ja hampaiden pesun ajaksi.
Molemmissa kokeissa tavallinen makeinen aiheutti selvää demineralisaatiota hammaskiilteen pinnanalaisissa vaurioissa. Sokerittomat ja sokeripohjaiset CPP-ACP -makeiset eivät edistäneet vaurioita. Sokeripohjaiset CPP-ACP -makeiset olivat huomattavasti parempia kuin sokerittomat makeiset, koska sokeripohjaisten CPP-ACP -makeisten syönti aiheutti remineralisaatiota vaurioissa.
Kati Kyyrö, Suomen Hammaslääkärilehti 8/2010