Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Mini-implanteilla parempaa pitoa proteesille

Mini-implanteilla parempaa pitoa proteesille

Vähintään 50 000:lla hampaattomalla suomalaisella on suuria ongelmia alaleuan kokoproteesin käytön ja pysyvyyden kanssa, arvioi EHL Pauli Varpavaara. Monella heistä proteesin tukemiseen saattaisivat sopia perinteisiä hammasimplantteja paremmin mini-implantit.

Hampaattomilla ikäihmisillä alaleuan alveoliharjanteen voimakas resorboituminen johtaa usein proteesien retention puutteeseen, sanoo Varpavaara. –Tästä seuraa painohaavoja limakalvolla, kipua ja pureskeluvaikeuksia.  

Kun yleissairaudet ja pitkälle edennyt resorptio estävät perinteisen implanttituennan alaleuassa, kannattaa hoitovaihtoehtona harkita mini-implantteja. Proteesien kiinnitykseen tarkoitetut MDI-mini-implantit ovat titaanisia, osseointegroituvia ruuveja, joiden paksuus on 1,8–2,4 mm ja pituus 10–18 mm. Implantin pinta on hiekkapuhallettu ja happoetsattu; implanttiruuvi ja abutmentti ovat yhtä kiinteää kappaletta. Mini-implanttihoidossa implantointialueella tulee olla 3–4 millimetriä tervettä, keratinisoitunutta ientä. Luun osalta riittää 13 mm korkeutta ja 4 mm bukkolinguaalista leveyttä.

Mini-implanttileikkaus on perinteistä implanttileikkausta pienempi ja atraumaattisempi toimenpide. Implantointi voidaan tehdä suoraan ikenen läpi: tarvitaan vain 1,1 millimetrin laajuinen, kortikaaliluun läpäisevä pilottiaukko, josta implantti kierretään luuhun. Toimenpiteessä alaleukaan mentalisaukkojen väliin asetetaan neljä implanttia.
–Implantti ankkuroituu heti paikoilleen luun kompression ansiosta, ja osseointegraatio tapahtuu ajan myötä. Optimitilanteessa proteesin voi kytkeä implantteihin välittömästi. Vastapurentana tulee olla kokoproteesi.
Mini-implanteissa retentioelementtinä on proteesiin kiinnitettävän matriisin sisällä oleva neopreenikuminen O-rengas, jonka sisään asettuu implantin pallomainen patriisi-osa.
–Proteesiin suuntautuva mekaaninen kuormitus kohdistuu edelleenkin limakalvoille ja leukaluuhun eikä implantteihin.

Mini-implanttihoidon kustannukset ovat keskimäärin perinteistä implantointia pienemmät, ja alaleuan kokoproteesin mini-implanttiretentoinnin onnistumisluvut vastaavat viiden vuoden seurannassa perinteisten implanttien lukuja.
–Sinänsä mini-implantit eivät kilpaile perinteisten implanttien kanssa vaan täydentävät implanttihoidon mahdollisuuksia.

Laura Kimari, Hammaslääkärilehti 10/2012

Lähde: EHL Pauli Varpavaaran luento ”Mini-implantit” TKHLY:n kesäluentopäivillä 13.6.2012.