Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Probioottien annostelu varhaislapsuudessa voi vähentää lasten hengitystieinfektioita

Probioottien annostelu varhaislapsuudessa voi vähentää lasten hengitystieinfektioita

Probiootit ovat terveyttä edistäviä mikrobeja ja niiden suotuisat vaikutukset usein liitetään suoliston terveyteen. Lapsilla suositellaan etenkin ripulitautien hoidossa ja allergisten sairauksien ennaltaehkäisyssä käytettäväksi tiettyjä laktobasilli- ja bifidobakteerikantoja. Mutta suurimmalla osalla lapsista on useita hengitystieinfektioita ensimmäisen elinvuoden aikana.

Tutkimuksessa imetetyille vauvoille annettiin bifidobakteereja sisältäviä ravintolisäpuristeita. Tutkimuksessa käytettiin probioottia Bifidobacterium lactis BB-12, joka on tutkimuksissa todettu turvalliseksi.  Tutkimuksessa 109 vastasyntynyttä jaettiin satunnaisesti kahteen tutkimusryhmään. Puristeen annostelu aloitettiin 1–2 kuukauden iässä ja vauvat saivat puristeen kahdesti vuorokaudessa joko annostelututilla tai lusikalla. Kontrolliryhmän puriste ei sisältänyt mitään probioottia. Kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana lasten terveyttä seurattiin oirepäiväkirjoilla.  Taustatiedoissa kerättiin tietoja imetystottumuksista, tutin käytöstä, äidin sekä vauvan ruokavaliosta, lääkityksestä ja akuuteista infektio-oireista. Kahdeksan kuukauden iässä kerättiin ulostenäytteet BB-12 määrittämistä varten. BB-12 löytyi 62 %:lta vauvoista, jotka saivat BB-12- tabletteja.

Ryhmien välillä ei löytynyt merkitseviä eroja sairastettujen korvatulehdusten, ripulitautien tai lääkärin määräämien antibioottikuurien suhteen. Sen sijaan kontrolliryhmän vauvoista 94 %:lla oli hengitystieinfektioita, kun BB-12 saaneessa ryhmässä hengitystieinfektioita esiintyi vain 65 %:lla.

Varhaislapsuudessa BB-12:n annostelulla saattaa olla hengitystieinfektioita vähentävä vaikutus. Kuitenkin lisätutkimusta suuremmalla otoskoolla tarvitaan vahvistamaan tutkimustulokset. Tutkijat myös muistuttavat, että molempien tutkimusryhmien lapsia imetettiin pitkään, mikä sinänsä parantaa lasten vastustuskykyä.

Kati Kyyrö, Apollonia

Lähde: Teemu Taipale, T., Pienihäkkinen, K., Isolauri, E., Larsen, C., Brockmann, E., Alanen, P., Jokela, J., Söderling, E. Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 in reducing the risk of infections in infancy. BrNutr2010. doi:10.1017/S0007114510003685