Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Resiini-infiltraatiosta apua karieksen hallintaan

Resiini-infiltraatiosta apua karieksen hallintaan

Alkavien kariesvaurioiden pysäytyshoitoon soveltuva infiltraatiotekniikka on vähitellen rantautumassa myös Suomeen. Seurantatutkimusten tulokset hoidosta ovat lupaavia.

Resiini-infiltraatio on mikro-invasiivinen, kudosta säästävä menetelmä, joka soveltuu mm. lasten ja nuorten alkavien, etenevien kariesvaurioiden hoitoon. Uutta infiltraatiotekniikkaa on käytetty etenkin approksimaaliväleissä sekä sileillä pinnoilla olevien vaurioiden hoidossa. Sileiden pintojen vaurioita voi paljastua mm. kiinteiden oikomiskojeiden kiinnikkeiden poiston yhteydessä. Tutkimusten mukaan tekniikkaa voidaan käyttää demineralisoituneisiin alueisiin ICDAS-luokkien 2 ja 3 vaurioissa.
– Hoitomuotoa voidaan käyttää sekä kiillevaurioon että rikkoutuneeseen pintaan, mutta erityisen tärkeää on aina arvioida leesion aktiivisuutta, dos., EHL Vuokko Anttonen toteaa.
– Hoito sopii karieksen hallintaan hyvän omahoidon rinnalle ja perinteisten non-invasiivisten menetelmien lisäksi.

Infiltraatiotekniikassa happoetsataan vaurio, jolloin se saadaan paljastettua, pinta huuhdellaan sekä kuivataan ja resiinin annetaan penetroitua hampaaseen. Anttonen tähdentää, että olosuhteiden on oltava kuivat ja kofferdamin käyttöä suositellaan. Aineen applikointiaika on 3 minuuttia, jolloin aine infiltroituu vaurion sisään. Tämän jälkeen poistetaan ylimäärät ja valokovetetaan. Lopuksi karheaksi jäävä pinta viimeistellään.

Seurantatutkimusten mukaan tekniikka on lupaava menetelmä karieksen hallinnassa. Esimerkiksi puolentoista vuoden seurannassa 4 % infiltroiduista ja 42 % kontrolloryhmän vaurioista eteni. Potilastyytyväisyys ja kliininen käytettävyys ovat myös saaneet hyviä arvioita tutkimuksissa.

Infiltraatiotekniikkaa on merkittävä menetelmä potilaan, mutta myös yhteiskunnan kannalta. Uusi hoitomuoto voi vähentää paikkaamisen tarvetta.
– Iso osa kliinikoiden päivittäisestä työstä kuluu nyt vanhojen paikkojen uusimisessa, huomauttaa Anttonen. Kun sitä ensimmäistäkään paikattavaa reikää ei syntyisi, säästettäisiin paljon.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 9/2015

Lähde: Dos. EHL Vuokko Anttosen luento Resiini-infiltraatit – uusi apu karieksen hallintaan. TKHLY:n kesäluentopäivät 11.6.2015.