Kotimaiset tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Suuvesien käyttö limakalvopotilaiden hoidossa vaatii tarkkuutta

Suuvesien käyttö limakalvopotilaiden hoidossa vaatii tarkkuutta

Suuvesien käyttö limakalvopotilaiden hoidossa vaatii tarkkuutta

8.10.2021 klo 07:00

Suun limakalvoille suunhoitotuotteet ovat kaksiteräinen miekka: Niillä on keskeinen merkitys tiettyjen suun limakalvo-ongelmien hoidossa, ja toisaalta ne voivat ärsyttää herkkiä limakalvoja ja vaikuttaa suun mikrobitasapainoon. Suuvesiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Systemaattisen katsauksen (2019) mukaan suuhygienian parantaminen ja suunhoitotuotteiden käytön opastus paransivat limakalvosairauden (lichen planus, plasmasolugingiviitti, limakalvopemphigoidi ja pemphigus vulgaris) tilannetta riippumatta siitä, mikä limakalvosairauden diagnoosi oli. Suuvesien käyttöön HLT, EHL Jaana Willberg kehottaa kuitenkin suhtautumaan harkiten. Voimakkaat suuvedet voivat pahentaa limakalvomuutoksia tai -oireita, kuten esimerkiksi toisinaan karttakieleen liittyvää kirvelyä ja kipua. Alkoholipitoisten suuvesien jatkuva käyttö voi lisätä myös suusyöpävaaraa.

– Suuvesien käyttöä kannattaa aina miettiä tarkasti limakalvopotilailla. Jos niitä tarvitaan suuhygienian tehostamiseen, valitaan pääasiassa herkän suun tuotteita. Esimerkiksi jo pelkästään kamomillatee ja fysiologinen keittosuolaliuos soveltuvat suun huuhteluun ja rauhoittaviksi suuvesiksi suun punajäkäläpotilailla.

Suomalaisen katsausartikkelin mukaan suun sieni-infektiopotilailla, joilla sairaus on seurausta heikosta suuhygieniasta, klooriheksidiiniä sisältävät suuvedet yhdistettynä tehostettuun suuhygieniaan voivat toimia riittävänä hoitona. Suun ja ruokatorven sieni-infektiopotilailla, joilla on krooninen taipumus sairauden uusimiseen, klooriheksidiini voi soveltua sieni-infektion estohoitoon.

– Harkituissa tilanteissa, joissa punajäkälän kaltaisia muutoksia esiintyy ylähuulen ja yläikenien alueella ja muutosten taustalla on mahdollisesti myös mikrobiärsytystä, klooriheksidiini saattaa sopia limakalvomuutosten hoitoon.

Klooriheksidiini-huuhtelu voi helpottaa myös afta-potilaiden oireita ja nopeuttaa aftojen paranemista. Samoin hyaluronihappoa sisältävistä suuvesistä ja geeleistä voi olla hyötyä afta-potilaille.

Willberg nostaa esille myös suuvesien roolin COVID-19-viruspandemiassa. Journal of Dental Research -julkaisusarjassa esitetyssä tuoreessa (2021) katsausartikkelissa todettiin, että valikoiduilla suuvesillä näyttää olevan merkitystä virusmäärän vähentämisessä syljessä. Tämä onkin tuonut desinfioivat suuvesipurskuttelut osaksi hammashoitoa korona-aikana.

Lähde: HLT, EHL Jaana Willbergin luento Suunhoitotuotteiden vaikutus suun limakalvoille. Mainio Startti 3.9.2021.

Artikkelin tila: 
Julkinen
Annika Nissinen
Pääkategoria: 
Alakategoria: