Tiedotteet

Apollonia / Uutishuone / Mediakutsu: Apollonia Symposium 22.–23.3.2024 – Mitä puuttuvien hampaiden tilalle lapsilla?

Mediakutsu: Apollonia Symposium 22.–23.3.2024 – Mitä puuttuvien hampaiden tilalle lapsilla?

Tapaturmat ja synnynnäiset puutokset ovat yleisimmät syyt lasten ja nuorten hammaspuutoksiin. Aukkoja voidaan sulkea oikomishoidon keinon tai siirtämällä jopa omia hampaita tilalle. Aiheeseen pureudutaan Apollonia Symposiumissa 22.–23.3.2024 ulkomaisten ja suomalaisten asiantuntijoiden luennoilla.

Lapsilla ja nuorilla tapaturmille alttiimpia ovat etualueen hampaat. Synnynnäiset puutokset liittyvät geeniperimään, jolloin yleisimmin hampaista puuttuvat alaviitoset tai yläkakkoset ja -viitoset. Lasten hammaspuutoksia hoidetaan yleensä sulkemalla aukkoja ja ohjaamalla hampaiden puhkeamista kasvuiässä oikomishoidon keinoin. Puutos voidaan joissakin tapauksissa korvata myös omalla hampaalla. Hammasimplantteja asennetaan pääsääntöisesti vasta kasvun päätyttyä, naisille noin 20-vuotiaina ja miehille noin 25 vuoden iässä.

Ajankohtaista tutkimustietoa aiheesta ja laaja luentokokonaisuus hammaspuutosten hoidosta Apollonia Symposiumissa – tutustu luento-ohjelmaan.

Luentovinkki: 

Omat hampaat varaosina

Yksi mielenkiintoinen hammaspuutosten hoitovaihtoehto on niin kutsuttu autotransplantaatio, jossa oma sopivassa kehitysvaiheessa oleva hammas siirretään toisen paikalle. Menetelmä antaa mahdollisuuden korvata esimerkiksi puuttuva etuhammas neloshampaalla. Kun siirretty hammas on juurtunut uuteen paikkaansa, sitä voidaan muotoilla ja oikoa. Hoidon onnistumiselle on tärkeää, että siirrettävän hampaan juuren kehitys on sopivassa vaiheessa.

Tutkimusten mukaan vähintään 90 % omassa suussa ideaalissa kehitysvaiheessa siirretyistä hampaista säilyy suussa. Pohjoismaisissa pitkittäistutkimuksissa siirretyt hampaat ovat toimineet vuosikymmeniä ja potilastyytyväisyys on ollut korkea.

Luento lauantaina 23.3. klo 13.45–14.45: Autotransplantaatio hammaspuutoksen hoidossa, EHL Päivi Jääsaari ja HLT, EHL Tuija Teerijoki-Oksa

Lisätietoja autotransplantaatiosta: oikomishoidon erikoishammaslääkäri Päivi Jääsaari, etunimi.sukunimi@varha.fi

Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan luentoja Jyväskylään (Jyväskylä Paviljonki, Lutakonaukio 12, 40100 Jyväskylä) tai etäyhteydellä. Linkin tapahtuma-alustalle voi pyytää viestinnän asiantuntija Annika Nissiseltä: etunimi.sukunimi@apollonia.fi.

Tapahtumassa on myös näyttely, jossa on mukana 24 näytteilleasettajaa.

Tervetuloa Apollonia Symposiumiin!

Lisätietoja: viestinnän asiantuntija Annika Nissinen, p. 040 779 6435, etunimi.sukunimi@apollonia.fi