Pohjoismaiset teema-artikkelit

Apollonia / Tiede / Pohjoismainen teema 2024 artikkeli 4B: Yleissairauksien ilmentymät suussa – Osa 2

Pohjoismainen teema 2024 artikkeli 4B: Yleissairauksien ilmentymät suussa – Osa 2

Peer reviewed  CC BY

Tekijät
Karin Garming Legert, Anne Marie Lynge Pedersen, Gita Gale, Victor Tollemar, Hellevi Ruokonen, Saara Kantola, Cecilia Larsson Wexell, Bente Brokstad Herlofson

Julkaisupäivämäärä lehdessä
22.03.2024

Julkaisupäivämää verkossa
08.03.2024

Hyväksytty julkaistavaksi
11.10.2023

Artikkelin julkaisuversio

Tiivistelmä

Suun kudoksissa voi ilmetä muutoksia tai vaurioita, jotka johtuvat sairaudesta, joka pääasiassa vaikuttaa muihin kehon osiin. Yleissairauksien ilmeneminen suussa voi vaihdella suuresti sekä esiintymistiheyden että ensioireiden suhteen. Yleissairauksien suuoireet voivat ilmaantua akuutin tai kroonisen yleissairauden ensioireina jopa vuosia ennen systeemisiä oireita ja taudin diagnosointia. Toisaalta patologiset prosessit suun alueella voivat vaikuttaa potilaan yleisterveydentilaan. Kun elinaika pitenee ja sairauksien hoito kehittyy yhä monimuotoisemmaksi ja tehokkaammaksi, on todennäköistä, että henkilöiden määrä, jotka kärsivät yleisairauksien aiheuttamista suuoireista, kasvaa edelleen. Jotta potilaan elämänlaatu paranee, on tärkeää, että mahdolliset suuoireet hoidetaan nopeasti ja asianmukaisesti. Hammaslääkärillä on näin ollen tärkeä rooli mahdollisten yleissairauksien epäilemisessä ja potilaiden jatkohoitoon ohjaamisessa. Esimerkiksi suun löydöksiin liittyvä vatsakipu, ripuli ja muu suolisto-oireilu ovat hammaslääkärille varoitusmerkkejä, ja potilas tulee lähettää nopeasti jatkotutkimuksiin. Potilaan seuranta yhteistyössä hoitoon osallistuvien lääkärien kanssa on tärkeää, koska suumanifestaatioiden paheneminen voi viitata sairauden aktiivisuuden kohoamiseen.

Oral manifestations of systemic disorders – Part 2

Treatment- and medication-related side effects can affect the oral cavity and occur for both benign and malignant conditions. Immunocompromised individuals are predisposed to oral infections because the immune system plays a specialized role in host defense. Defects in specific functions in the immune system lead to increased susceptibility to specific pathogens. Dental professionals are usually the first to identify these oral manifestations, hence the importance for the general dentist to recognize different oral manifestations for an early diagnosis and treatment.

Viittaaminen

Garming Legert K., Lynge Pedersen AM, Gale G., Tollemar V., Ruokonen H., Kantola S., Larsson Wexell C., Brokstad Herlofson B. 2023. Yleissairauksien ilmentymät suussa – osa 2. 8.3.2024. Tiede. Apollonia.