Kotimaiset tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Fokus vaatii vähintään panoraamatomografiakuvan

Fokus vaatii vähintään panoraamatomografiakuvan

Fokus vaatii vähintään panoraamatomografiakuvan

25.8.2022 klo 19:00

Riippuu potilaasta, millainen riski hammasperäinen fokus on. Kun hoidetaan tulehduspesäkettä, hoidetaan aina ensisijaisesti potilasta, muistutti suu- ja leukakirurgian professori Jari Kellokoski Diasteeman kesäluentopäivillä. Anamneesin merkitys diagnoosista on yli puolet.

– Potilaan kokonaistilanteen arviointi on kaikkein tärkein asia. Se määrittää, mitä voidaan ja mitä kannattaa tehdä.

Hammasperäiset fokukset ja suun kautta aukeava väylä bakteereille voivat olla iso riski etenkin niille potilaille, joilla on sairaustaakkaa tai iän tuomia riskitekijöitä.

– Jos leukojen alueella on jokin paise, se on lähtökohtaisesti hammasperäinen, kunnes toisin todistetaan.

Suun tulehdussairaus voi pysyä pitkään huomaamattomana ja vasta akutisoituessaan antaa merkkejä itsestään potilaalle. Kellokoski korostaa kuvantamisen tärkeyttä: fokusten diagnosoinnissa tarvitaan aina hyvän anamneesin ja kliinisen tutkimuksen lisäksi radiologinen tutkimus.

– Ottakaa ainakin ortopantomotomografia potilaasta, kun tutkitte infektio- tai kipuasiaa. Ja hyvin herkästi KKTT, jos asia ei muuten selviä. Ainakin PTG-kuva pitäisi olla joka puolella maata helposti saatavilla.

Itse hoidon tärkein vaihe on tulehduspesäkkeen hoito.

– Valitettavan usein annetaan edelleen pelkkää antibioottia tai poistetaan hammas ja annetaan lisäksi antibioottia, mutta tilanteeseen liittyvää paisetta ei dreneerata.

Hammaslääkärin vahvuutena on hyvä pään ja kasvojen alueen anatomian tuntemus, joka auttaa arvioitaessa, mihin eri suuntiin infektio voi levitä, esimerkiksi posken, nielun tai kaulan pehmytkudoksiin tai poskionteloon. Infektion leviämisen suunta puolestaan antaa osviittaa riskin suuruudesta.

Mikrobilääkitys on hammasperäisten infektioiden hoidossa vasta toissijaista hoitoa. Kellokoski myös muistuttti, että antibioottilääkityksen tulee olla riittävä, sillä liian pienellä annoksella aloitettu ja paiseen suurentuessa muutaman päivän päästä toiseksi vaihdettava antibiootti voi pahimmillaan antaa vaikeammin hoidettaville bakteereille vallan. Infektion hoidossa viimeinen kulmakivi on huolellinen seuranta.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 9/2022

Lähde: Professori Jari Kellokosken luento Milloin hammas on fokus? Diasteeman kesäluentopäivät 8.6.2022.

Artikkelin tila:
Julkinen
Annika Nissinen
Pääkategoria:
Alakategoria: