Kotimaiset tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Fotodynaaminen hoito voi tehostaa peri-implanttikudosten kotihoitoa

Fotodynaaminen hoito voi tehostaa peri-implanttikudosten kotihoitoa

Fotodynaaminen hoito voi tehostaa peri-implanttikudosten kotihoitoa

6.5.2022 klo 07:00

Antibakteerinen fotodynaaminen hoito vähensi implanttihampaiden plakin määrää ja ienverenvuotoa peri-implanttikudoksissa tutkitun omahoitojakson aikana. Pilottitutkimus antoi viitteitä siitä, että säännöllinen fotodynaaminen hoito voisi olla hyvä lisä peri-implanttikudosten omahoitoon.

Tuoreessa pilottitutkimuksessa selvitettiin fotodynaamisen hoidon säännöllistä käyttöä peri-implanttikudosten kotihoidossa. Mukana oli seitsemän 65–89-vuotiasta potilasta, joilla oli todettu peri-mukosiitti tai peri-implantiitti. Kymmenen minuutin fotodynaaminen hoito oli mukana hammashoitorutiineissa ensin kerran päivässä kahden viikon ajan ja tämän jälkeen kaksi kertaa päivässä seuraavien kahden viikon ajan. Hoidon vaikutuksia seurattiin mittaamalla plakin määrää, ienverenvuotoa, ientaskuja ja aMMP-8-tulehdusmerkkiaineen tasoja tutkimuksen alussa sekä kahden ja neljän viikon jälkeen hoidon aloittamisesta. Sitoutumisesta laitteen käyttöön raportoivat potilaat itse. Tutkimuksessa ei käytetty verrokkiryhmää.

Tutkimuksessa havaittiin, että fotodynaaminen hoito auttoi plakkikontrollissa ja vähensi ienverenvuotoa tulehtuneessa kudoksessa verrattuna alkutilanteeseen. Visible Plaque Index (VPI) laski seurantajaksolla yhtä tutkittua lukuun ottamatta 0-tasolle, kun se tutkimuksen alussa oli keskimäärin 1.

Kaikilla tutkituilla oli ienverenvuotoa tutkimuksen alussa, mutta neljän viikon hoitojakson jälkeen BOP-arvo oli negatiivinen kolmella potilaalla. Implanttitaskun aMMP-8-tulehdusmerkkiaineen arvo laski neljällä potilaalla seitsemästä normaalitasolle.

Tutkijoiden mukaan säännöllinen fotodynaaminen hoito saattaa ennaltaehkäistä ja voi osaltaan parantaa implanttien ympäryskudosten tulehduksia. Hoito ei korvaa muuta hoitoa, mutta voi toimia tukihoitona. Tutkimuksessa ei havaittu käyttöön liittyviä sivuvaikutuksia, ja hoito sopii kaikille. Tehokkaimpana fotodynaaminen hoito nähdään kuitenkin potilailla, joilla on tarvetta tehostettuun suuhygieniaan.

Tutkijat muistuttavat, että tutkimus tehtiin pienellä populaatiolla ja seuranta-aika oli vain kuukausi. Pilottitutkimus näyttää kuitenkin vihreää valoa jatkotutkimuksille. Laajempia ja isommalla aineistolla tehtyjä crossover-mallisia tutkimuksia fotodynaamisen hoidon tehosta peri-implanttikudosten tulehduksien hoidossa ja hoidon pitkäaikaisvaikutuksista kaivataan.

Fotodynaamisesta hoidosta on alkamassa laajempi satunnaistettu suomalaistutkimus (n = 200) parodontiitin omahoidossa.

– Merkittävää on, että aiemmin fotodynaamista hoitoa on annettu vastaanotoilla, mutta nyt hoito on mahdollista saada säännölliseen käyttöön kotioloissa. Pilottitutkimus rohkaisee tutkimaan eteenpäin hoidon tehoa kotihoidon lisänä, sanoo KM, shg Saila Pakarinen, joka valmistelee väitöskirjaa aiheesta.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 6/2022

Lähde: Lähteenmäki H, Pätilä T, Räisänen I, Kankuri E, Tervahartiala T, Sorsa T. Repeated Home-Applied Dual-Light Antibacterial Photodynamic Therapy Can Reduce Plaque Burden, Inflammation, and aMMP-8 in Peri-Implant Disease – A Pilot Study. Curr Issues Mol Biol 2022; 44: 1273–1283. doi: 10.3390/cimb44030085

Artikkelin tila:
Julkinen
Annika Nissinen
Pääkategoria:
Kainalojutun teksti:

Fotodynaaminen kotihoito toteutettiin tutkimuksessa CE-sertifioidulla Lumoral®-laitteella. Hoidon teho perustuu fotodynaamiseen ilmiöön, jossa antibakteerinen sinivalo (indosyaniinivihreä) saa plakin haitalliset bakteerit herkistymään valolle. Valon, plakkiin kiinnittyvän herkisteväriaineen ja hapen reaktiossa syntyy reaktiivista happea, jota vastaan bakteerit eivät kykene puolustautumaan. Fotodynaamisen hoidon jälkeen kuolleet bakteerit harjataan pois hampaan pinnalta.

Kainalojutun otsikko:
Fotodynaaminen hoito tuhoaa bakteereja