Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Limakalvosairaudet haastavat päivystäjän

Limakalvosairaudet haastavat päivystäjän

Limakalvosairaudet haastavat päivystäjän

5.1.2017 klo 09:30

Akutisoitunut lichen, rakkulatauti vai pahanlaatuinen muutos? Kun päivystykseen saapuu potilas limakalvokivun kanssa, korostuu hyvän anamneesin merkitys.

– On tärkeää pystyä erottamaan potilaat, jotka voivat odottaa muutaman päivän ja ne, jotka on hoidettava heti, painottaa HLT, EHL Saara Kantola.

Todellinen kiire on silloin, kun potilas on pieni lapsi, joka on lakannut syömästä kivun vuoksi. Myös tietyt hematologiset tilat ja laaja-alaiset limakalvojen vauriot vaativat nopeaa hoitoa.

Suun limakalvomuutoksia aiheuttavat mm. infektiot, lääkeaineet ja useat yleissairaudet. Limakalvomuutosten diagnostiikka vaatiikin hyvää asiantuntemusta, sillä eri sairauksien oireet voivat olla hyvin samankaltaisia – esimerkiksi lymfoomat voivat muistuttaa aggressiivisesti etenevää parodontiittia. Aiemmat diagnoosit, vaivan kesto, edeltävä hoito ja mahdolliset lääkitykset auttavat oikean diagnoosin löytymisessä.

– On hyvä muistaa, että suussa voi olla samalla hetkellä useampi akutisoitunut tila.

Päivystyskäynnillä voi olla mahdotonta erottaa lichen planusta, rakkulatautia tai erytema multiformea toisistaan. Näissä kaikissa tiloissa ensiapu on oireen lievitystä, ensisijaisesti paikallisella kortikosteroidilla kuuriluonteisesti. Tarkempi diagnostiikka tapahtuu virka-aikana.

Jotkin kivuliaat vaivat, kuten Herpes Simplex 1 -viruksen aiheuttama primääri-infektio, paranevat spontaanisti. Silti potilaat voivat tarvita kivunlievitystä päivystyskäynnillä.

Kivuliaiden limakalvomuutosten kanssa päivystykseen tuleva potilas voi olla sairastanut jo jonkin aikaa, eikä ole mahdollisesti pystynyt syömään pitkään aikaan. Ei olekaan tavatonta, että tällaiset potilaat päätyvät päivystyksen kautta sairaalaan osastohoitoon.

Joskus potilas voi tulla päivystykseen esim. pitkään vaivanneen limakalvohaavauman takia. Tällöin tulisi hälytyskellojen soida. Kroonistuneet haavaumat ja hitaasti paranevat poistokuopat voivat olla merkki suun levyepiteelisyövästä. Jos epäilys herää, lähetetään potilas kiireellisesti erikoissairaanhoitoon.

– Yksikään mahdollinen suusyöpä ei saisi jäädä huomaamatta ja/tai kontrolloimatta. Tässä päivystävän hammaslääkärin toiminta vaikuttaa suoraan potilaan kokonaisennusteeseen.

Kaikkien limakalvo-oireiden kohdalla on tärkeää järjestää ja varmistaa potilaan jatkoseuranta ensiapukäynnin jälkeen.

– Annettu hoito tulee aina kontrolloida.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 1/2017

Lähde: HLT, EHL Saara Kantolan luento Limakalvoihin koskee. Hammaslääkäripäivät 25.11.2016.