Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Varhaishoidolla voidaan auttaa kulmahampaan puhkeamista

Varhaishoidolla voidaan auttaa kulmahampaan puhkeamista

– Varhaishoitoon liittyvät myös varhainen diagnoosi ja seuranta, sanoo Anna-Sofia Silvola. (Kuva: Maiju Pohjanheimo)

Yläkulmahampaiden puhkeamisongelmat ovat yleisiä, ja hoitamattomana ne voivat johtaa muun muassa viereisten hampaiden juurten vaurioon. Ongelma on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä. European Journal of Orthodontics -lehdessä julkaistiin äskettäin interseptiivisistä menetelmistä meta-analyysi, jonka mukaan varhaishoito toisessa vaihduntavaiheessa näyttäisi parantavan puhkeavien yläkulmahampaiden sijaintia.

Kulmahampaan poikkeavan puhkeamisen varhaishoitona käytetään yleisesti maitokulmahampaan poistoa ja tarvittaessa tilantekoa hammaskaarelle.
Meta-analyysiä varten tutkijat tekivät kirjallisuushaun interseptiivisiä toimenpiteitä käsittelevistä satunnaistetuista kliinisistä tutkimuksista (RCT), joilla oli pyritty helpottamaan yläkulmahampaiden normaalia puhkeamista. Hakualustoja olivat Medline (PubMed), CENTRAL, Cochrane Database of Systematic Reviews, Scopus, Web of Science, ClinicalTrials.gov, ProQuest Dissertations ja Theses Global.

Viidessä meta-analyysin tutkimuksessa oli mukana 238 henkilöä, joiden hampaiston muutoksia seurattiin toimenpiteen jälkeen panoraamakuvalla (OPG) ja kartiokeilatietokonetomografialla (KKTT) aina 18 kuukauteen asti. Ylämaitokulmahampaan poisto paransi tilannetta potilailla, jotka käyttivät myös niskavetoa hampaanpoiston jälkeen.

Tutkijat korostavat European Journal of Orthodontics -lehdessä, että interseptiivisten toimenpiteiden kliinisestä merkityksestä tarvitaan kuitenkin lisätutkimusta.

Myöhäinen hoidon aloitus lisää kustannuksia

Yläkulmahampaan puhkeamisongelmat ja hampaiston oikominen ovat hyvin yleisiä myös Suomessa. Myöhäinen hoidon aloitus lisää hoidon monimutkaisuutta, kestoa ja kustannuksia sekä komplikaatioiden määrää.

– Varhaishoidolla voimme edistää kulmahampaan puhkeamista, kun havaitaan merkkejä poikkeavasta puhkeamisesta. Tämän meta-analyysin tulokset vastaavatkin suomalaisia hoitokäytäntöjä ja kokemusta siitä, että maitokulmahampaan poistot ja tarvittaessa tilanteko näyttäisivät olevan hyödyllisiä, sanoo erikoishammaslääkäri ­Anna-Sofia Silvola Oulun yliopistosta.

Silvola muistuttaa, että hoitosuunnitelmaan vaikuttaa hampaiston kehityksessä moni asia, kuten yläkulmahampaan sijainti ja asento sekä juuren kehitysaste.

– Jos kulmahammas on eksynyt kauas puhkeamisreitiltään, maitohampaan poistamisesta ei ole hyötyä. Tilanteko on erityisen tärkeää labiaalisesti puhkeavissa kulmahampaissa, joissa ongelmaan liittyy usein myös ahtaus. Varhaishoitoon liittyvät myös varhainen diagnosointi ja seuranta.

Kulmahampaan poikkeava puhkeaminen olisikin havaittava mahdollisimman varhain, koska kehitysvaiheessa oleva hammas liikkuu melko hyvin, ja ongelman korjaamisessa voidaan hyödyntää hampaan puhkeamiskapasiteettia ja vaikuttaa siihen varhaishoidolla.

– Hampaiston kehitystä on myös tämän jälkeen seurattava huolellisesti, Silvola toteaa.

Vuokko Maria Nummi, Hammaslääkärilehti 6/2023

Habib, Athanasiou AE, Makrygiannakis MA, Kaklamanos E G. Do the various interceptive treatment modalities improve the position of palatally displaced permanent canines? A meta-analysis. Eur J Orthod 2023. Julkaistu verkossa 1.2.2023. doi: 10.1093/ejo/cjac076

Uutisen asiatarkastajana on toiminut EHL, HLT Anna-Sofia Silvola Apollonian ortodontian jaostosta.