Tiedotteet

Apollonia / Uutishuone / Tiedotteet / Äyräpää symposiumissa palkittiin menestyneitä tutkijoita

Äyräpää symposiumissa palkittiin menestyneitä tutkijoita

Duodecimin Äyräpää-palkinto Asla Pitkäselle ja Apollonia-palkinto Eva Söderlingille

Lääkäriseura Duodecimin Matti Äyräpää -palkinto on myönnetty professori Asla Pitkäselle ja Hammaslääkäriseura Apollonian Apollonia-palkinto dos., professori h.c. Eva Söderlingille. Duodecim-seuran Nuoren tutkijan palkinnon sai apulaisprofessori Juho Joutsa. Palkinnot luovutettiin 11.9.2020 Äyräpää symposiumissa Helsingissä.

Matti Äyräpään luennon pitäjä, professori Asla Pitkänen on tehnyt merkittävän, kansainvälisen uran tärkeän mutta vaikeasti lähestyttävän epilepsian perusmekanismien tutkimuksessa. Hänen tutkimuksensa on kohdistunut erityisesti aivovamman jälkeisen epilepsian perusmekanismeihin. Hän on kehittänyt tutkimusta solu- ja molekyylitasolta koe-eläinmalleihin ja aivokuvantamiseen saakka.

– Asla Pitkänen tunnetaan lisäksi aktiivisena kouluttajana ja vaikuttajana alan kansallisten ja kansainvälisten järjestöjen eri johtotehtävissä. Hänen työssään yhdistyy perustutkimuksen osaaminen vahvaan kliiniseen otteeseen. Hän on saanut useita kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja, toteaa Äyräpää-palkinnosta päättäneen valiokunnan puheenjohtaja, professori Leo Niskanen.

Asla Pitkäsen missiona on ollut nostaa epilepsiatutkimus koko aivojen sairauden tutkimukseksi. Nyt hän pitää tärkeänä uusien tutkimustekniikoiden nopeampaa käyttöönottoa sekä prekliinisen metodologian kehittämistä.

– On myös turvattava perustutkimukseen riittävä kansallinen rahoitus. Ilman pitkäjänteistä tutkimusrahoitusta olemme vaarassa menettää tulevat lääkäri-tutkijasukupolvet. On erittäin tärkeää, että esimerkiksi epilepsiatutkija on joskus nähnyt oikean potilaan, joka on saanut epilepsiakohtauksen, Äyräpää-palkittu Asla Pitkänen toteaa.

Apollonia-palkinto ksylitolitutkimuksen uranuurtajalle

Apollonia-palkinnon saanut Eva Söderling on yksi suomalaisen ksylitolitutkimuksen uranuurtajista. Hän on tutkinut ksylitolin vaikutusmekanismeja monilla menetelmillä. Äiti-lapsitutkimuksessaan Söderling osoitti, että äidin ksylitolin käyttö vähentää merkittävästi pikkulapsen kariesriskiä. Ksylitolin lisäksi hän on tutkinut muun muassa biomateriaaleja, sekä betaiinin ja probioottien vaikutuksia suunterveyteen.

Kansainvälisesti arvostetun Söderlingin tutkimustyössä keskeistä on perustutkimuksen tulosten saattaminen kliiniseen käyttöön. Ansioistaan hän on saanut muun muassa IADR:n (International Association for Dental Research) merkittävän kariologia-palkinnon vuonna 2012. Söderling toimi yli 40 vuoden ajan Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksella, ja johti pitkään laitoksen tutkimuslaboratoriota.

– Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksella on pitkät perinteet karieksen ehkäisyn tutkimuksessa. Olisi tärkeää, että nämä tutkimuslinjat jatkuisivat ja että tulevien tutkijapolvien työ mahdollistetaan riittävällä kansallisella rahoituksella, toivoo Söderling.

Nuoren tutkijan palkinto

Duodecimin Nuoren tutkijan palkinnon saaja Juho Joutsa on virkaikäänsä nähden poikkeuksellisen ansioitunut tutkija. Joutsa on kahden viime vuoden aikana julkaissut lukuisia artikkeleita neurologian alan arvostetuimmissa tiedelehdissä. Hän tutkii laajasti eri aivosairauksia, mutta on erityisesti kiinnostunut neurologisista liikehäiriösairauksista.

– Neurologiaan erikoisalana kiteytyvä looginen päättely ja diagnostiikan salapoliisityön luonne kiehtovat minua. Modernit aivokuvantamis- ja aivostimulaatiotekniikat avaavat täysin uusia mahdollisuuksia näiden sairauksien tutkimukseen ja hoitoon. Tieteen tekeminen on kuitenkin nuorille tutkijoille haasteellista tutkimusrahoituksen kiristyessä. Olen itse tietoisesti keskittynyt tieteelliseen työhön, mikä on puolestaan viivästyttänyt erikoistumista, Juho Joutsa toteaa.

Äyräpää symposiumissa luovutettiin poikkeuksellisesti tänä vuonna myös Duodecimin Kulttuuripalkinto. Sen sai teatteriseurue DuvTeatern.

Palkinnot

Matti Äyräpää-luennon pitäjäksi valitaan menestyksellistä tutkimustyötä aktiivisesti tekevä suomalainen lääkäri. Hän saa Duodecim-seuran tunnustusapurahan (20 000 €). Luento julkaistaan Aikakauskirja Duodecimissa. Palkinto on myönnetty vuodesta 1969 lähtien.

Duodecim-seuran Nuoren tutkijan palkinto (10 000 €) myönnetään itsenäisen tutkimuskykynsä osoittaneelle etevälle lääketieteen tutkijalle, joka ei ole vielä täyttänyt 38 vuotta.

Ansiokkaasta hammaslääketieteellisestä tutkimustyöstä myönnettävää Apollonia-palkintoa (10 000 €) on jaettu vuodesta 1997. Tänä vuonna palkinto myönnettiin 13. kerran.

Lisätietoa:

Duodecimista: Matti Rautalahti, matti.rautalahti (at) duodecim.fi, p. 050 594 1870
Palkittu: Asla Pitkänen, asla.pitkanen (at) uef.fi, p. 050 517 2091
Palkittu: Juho Joutsa, jtjout (at) utu.fi, p. 029 450 5000

Apolloniasta: Vesa Pohjola, vesa.pohjola (at) apollonia.fi, p. 040 146 3696
Palkittu: Eva Söderling, eva.soderling (at) utu.fi, p. 0500 820 178