Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Klooriheksidiini puolittaa alveoliitin riskin

Klooriheksidiini puolittaa alveoliitin riskin

Klooriheksidiini puolittaa alveoliitin riskin

28.4.2017 klo 10:15

Laajan meta-analyysin mukaan viisaudenhampaan poistokuopan käsittely klooriheksidiinillä (CHX) vähentää inflammaation riskiä merkittävästi.

Muutaman vuorokauden kuluttua hampaan poistosta ilmenevä hammaskuopan tulehdus on yksi tavallisimmista
postoperatiivisista komplikaatioista pysyvän hampaan poiston jälkeen. Erityisen yleinen alveoliitti on viisaudenhampaan poiston yhteydessä.

CHX:n käyttöä viisaudenhammasleikkauksen jälkeisen alveoliitin estämisessä on tutkittu paljon, ja tutkimusnäyttö CHX:n puolesta on jo vahvaa. Myös Viisaudenhammas Käypä hoito -suositus ohjeistaa käyttämään klooriheksidiinipurskutetta ennen leikkausta ja usean päivän ajan sen jälkeen.

Tuore hollantilaisten ja espanjalaisten tutkijoiden tekemä meta-analyysi vahvistaa aiempaa näyttöä. Meta-analyysi pohjautui 18 satunnaistettuun ja kontrolloituun tutkimukseen, joissa oli käyty läpi yhteensä yli 2800 viisaudenhammaspoistoa (1458 tutkimus- ja 1366 kontrolliryhmässä).

Tutkimuksessa oli mukana sekä huuhteet että geelimäiset CHX-valmisteet eri pitoisuuksilla. Meta-analyysin mukaan CHX:n käyttö poiston yhteydessä vähentää alveoliitin riskin puoleen riippumatta CHX-tuotteesta tai sen pitoisuudesta. Geelimäinen tuote osoittautui kuitenkin hieman huuhdetta tehokkaammaksi. CHX ei aiheuttanut placeboa enempää haittavaikutuksia.

CHX:n toimivuutta osoitti myös pieni potilasmäärä, joka on hoidettava, jotta yksi hyötyisi: NNT-luku oli vain kahdeksan.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 6/2017

Lähde: Rodríguez Sánchez F, Rodríguez Andrés C, Arteagoitia Calvo I. Does Chlorhexidine Prevent Alveolar Osteitis After Third Molar Extractions? Systematic Review and Meta-Analysis. Abstrakti. J Oral Maxillofac Surg. 2017. Julkaistu verkossa 13.1.2017.