Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Probiootit ehkäisemään ientulehdusta

Probiootit ehkäisemään ientulehdusta

Turun yliopiston tutkimuksessa havaittiin yleisterveydelle todistetusti hyödyllisen probioottiyhdistelmän parantavan myös suunterveyttä. Suunhoitotuotteissa tavallisesti käytetyillä probiooteilla ei yleensä ole vaikutusta yleisterveyteen.

Satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa oli mukana 60 tervettä aikuista. Testiryhmä (n=29) sai Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) ja Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 (BB-12) probioottibakteereja sisältäneitä pastilleja neljän viikon ajan. Kontrolliryhmälle (n=31) tarjottiin pastilleja, joissa ei ollut probiootteja. Plakin määrä, ientulehdusindeksi ja syljen mikrobikoostumus tutkittiin jakson alussa ja lopussa.

Tutkimuksessa havaittiin, että jo lyhytkestoinen, säännöllinen LGG ja BB-12 probioottibakteerien käyttö vähensi merkitsevästi plakin määrää ja sen myötä myös ientulehdusta. Probioottien käyttö ei kuitenkaan aiheuttanut muutoksia syljen mikrobikoostumukseen. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että tietyt probiootit voivat vaikuttaa ientulehdukseen immuunivastetta parantamalla.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 6/2014

Lähde: Toiviainen A, Jalasvuori H, Lahti E, Gursoy U, Salminen S, Fontana M, Flannagan S, Eckert G, Kokaras A, Paster B, Söderling E. Impact of orally administered lozenges with Lactobacillus rhamnosus GG and Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 on the number of salivary mutans streptococci, amount of plaque, gingival inflammation and the oral microbiome in healthy adults. Clin Oral Investig. Julkaistu verkossa 18.11.2014.