Tiede arjessa

Apollonia / Uutishuone / Tiede arjessa / Vesa Pohjola: Äyräpää symposiumi – fokuksessa lääketieteen ja hammaslääketieteen tutkimus

Vesa Pohjola: Äyräpää symposiumi – fokuksessa lääketieteen ja hammaslääketieteen tutkimus

Äyräpää symposiumi järjestetään huhtikuun sijaan syyskuussa, syyn tietävät kaikki. Koronaviruspandemia on laittanut monen kansainvälisen ja kotimaisen tapahtuman aikataulun uusiksi, ja osa kongresseista jää tänä vuonna pitämättä.

Äyräpää symposiumille on löytynyt uusi päivämäärä 11.9.2020. Symposiumin teema on Tiede, tutkimus ja tulevaisuus, ja se sopii todella hyvin tähän tilanteeseen. Tutkimusta ja tiedettä tarvitaan, jotta löydetään keinoja COVID-19 epidemian rajoittamiseen, ja tutkijat työskentelevät kiivaasti esimerkiksi rokotteen kehittämiseksi.

Äyräpää symposiumi nostaa esille suomalaista lääketieteen ja hammaslääketieteen tutkimusta. Symposiumissa on mukana aiemmin Matti Äyräpään palkinnon ja Apollonia-palkinnon saaneet tukijat, jotka tutkimusryhmän jäsenten kanssa keskustelevat mitä tutkimuksessa on tapahtunut ja tapahtumassa.

Mukana ovat professorit Erika Isolauri ja Samuli Rautava sekä LL Henni Hiltunen; luvassa on mielenkiitoista keskustelua lastentautien tutkimukseen liittyvistä näkökulmista. Keskustelemassa ovat myös professori Timo Sorsa ja HLK, DI Ismo Räisänen, jotka kertovat mm. kuinka matrixin metalloproteinaaseja koskevasta perustutkimuksesta on edetty kliinisessä työssä käytettävään parodontiittia koskevaan tuolinvierustestiin.

Äyräpää symposiumissa ovat mukana myös vuoden 2020 Matti Äyräpään palkinnon, Apollonia-palkinnon ja Nuoren tutkijan palkinnon saajat ja heidän korkeatasoiset palkintoluentonsa. Palkitut kertovat lääketieteen ja hammaslääketieteen tutkimuksen tämän hetken mielenkiinnon kohteista ja oman tutkijanuransa tärkeimmistä saavutuksista.

Äyräpää symposiumi nostaa esiin lääketieteen ja hammaslääketieteen palkintojen merkitystä

Ensimmäinen Matti Äyräpään palkinto jaettiin suomalaiselle lääketieteen tutkijalle vuonna 1969 ja ensimmäinen Apollonia-palkinto hammaslääketieteen tutkijalle vuonna 1997. Näiden palkintojen saajista muodostuu pitkä ketju suomalaista huippututkimusta, josta voimme kaikki olla ylpeitä. Palkinnoilla on palkinnon saajille suuri merkitys. Viime vuoden Äyräpää symposiumissa akateemikko Irma Thesleff kertoi ”kyynelten nousseen silmää”, kun hän vuosia sitten kuuli Apollonia-palkinnostaan, ja professori Kimmo Kontula kuvaa tukijan saamia tunnustuksia ja Matti Äyräpään palkintoa ”uskomattoman eteenpäin vievänä voimana”.

Sanotaan, että tulevaisuus on nuorissa – tutkimuksen tulevaisuus on siis nuorissa tutkijoissa. On hienoa, että symposiumissa jaetaan myös Nuoren tutkijan palkinto. Samalla myös Matti Äyräpään palkinto ja Apollonia-palkinto sekä muut tutkijoiden saamat tunnustukset vaikuttavat osaltaan nuoriin tutkijoihin. Esikuvien merkitystä ei pidä unohtaa – ilman esikuvia ei ole suuntaa, johon kulkea. Merkittävien palkintojen saajat ovat loistavia esikuvia tutkijanuraansa aloittaville tutkijoille. Jonakin päivänä myös nuori voi ehkä olla vastaanottamassa näitä palkintoja.

Haluan kutsua kaikki, erityisesti nuoret tukijat, osallistumaan Äyräpää symposiumiin. Symposiumi tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden verkostoitumiseen muiden lääketieteen alojen tutkijoiden kanssa. Keskusteluissa voi löytyä se, vielä tällä hetkellä syntymässä oleva ajatus, joka nostaa oman tutkimuksen seuraavalle tasolle.

Toivottavasti nähdään syyskuussa Äyräpää symposiumissa Finlandia-talolla!

Vesa Pohjola
Apollonian pääsihteeri