Tiedotteet

Apollonia / Uutishuone / Tiedotteet / Hammaslääkäriseura Apollonia jakoi yli 220 000 euroa tutkimusapurahoja – painopiste nuorten tutkijoiden tukemisessa

Hammaslääkäriseura Apollonia jakoi yli 220 000 euroa tutkimusapurahoja – painopiste nuorten tutkijoiden tukemisessa

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto ja yhteistyökumppanit jakoivat kaikkiaan 224 000 € apurahoja hammaslääketieteen tutkijoille. Suurimmat yksittäiset apurahat jaettiin Nuoren tutkijan apurahoina (21 500 €) Anniina Launoselle ja Paula Tegelbergille Oulun yliopistosta.

Hammaslääkäriseura Apollonia apurahajaossa painopiste on nuorten ja tutkimusuransa alussa olevien tutkijoiden tukemisessa. Näin halutaan tukea uuden tutkijapolven kasvua. Tällä jakokerralla hakijoita oli 71 ja apuraha myönnettiin 40 hakijalle. Myönnetyistä apurahoista 16 meni alle 30-vuotiaille, 6 apurahan saajaa oli yli 50 vuotta.

Nuoren tutkijan apurahat edistävät tärkeitä väitöstutkimuksia

Tänä vuonna jaettiin kaksi Nuoren tutkijan apuraha, joiden tarkoituksena on tukea merkittäviä väitöskirjahankkeita. Toisen apurahoista sai Anniina Launonen (Oulun yliopisto) kasvojen kasvun sekä kasvojen asymmetrioiden esiintyvyyden ja kehityksen tutkimiseen. Tutkimus antaa tietoa asymmetrioiden varhaisista riskitekijöistä. Lisäksi tutkimuksessa käytetään ja kehitetään kasvojen pehmytkudosten 3D-kuvantamisen analysointimenetelmiä.
– Menetelmiä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää kliinisesti lasten kasvojen kasvun ja kasvojen epäsymmetrioiden seuraamiseen, kasvun häiriöiden tunnistamiseen ja oikomishoidon seurantaan, kertoo Launonen.

Toisen Nuoren tutkijan apurahan sai Paula Tegelberg (Oulun yliopisto), joka tutkii metabolisen oireyhtymän ja parodontiitin eli hampaiden kiinnityskudossairauden yhteyttä. Väitöstutkimus perustuu Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 -aineistoon, joka mahdollista seurantutkimuksen. Väitöskirjan ensimmäisessä osatyössä havaittiin, että pitkään jatkunut metabolinen kuorma on yhteydessä syventyneisiin ientaskuihin (≥ 4 mm) sekä luukatoon (≥ 5 mm). Tutkimuksessa on havaittu myös, että prediabetes on yhteydessä ienkudosten huonontuneeseen tilaan.
– Hammaslääkärin vastaanotolla on hyvä pitää mielessä mahdollisen piilevän sokeriaineenvaihdunnan häiriön tai jo pelkästään ylipainon vaikutukset suun terveydentilaan, toteaa Tegelberg.

Tutkimusapurahat julkistettiin Apollonia Symposiumissa 13.3.2020 Kuopissa.

Lista tutkimusapurahojen saajista (pdf).

Lisätiedot:

Pääsihteeri, HLT, EHL Vesa Pohjola, vesa.pohjol (at) apollonia.fi, p. 040 146 3696
Asiantuntijahammaslääkäri, HLT, EHL Aija Hietala-Lenkkeri, aija.hietala-lenkkeri (at) apollonia.fi, p. 0400 477 599

Nuoren tutkijan apurahan saajat:
Anniina Launonen, anniina.launonen (at) fimnet.fi, p. 050 917 5901
Paula Tegelberg, paula.tegelberg (at) oulu.fi, p. 050 465 4716