Tiedotteet

Apollonia / Uutishuone / Tiedotteet / Tiedote: Tulehdukselliset suolistosairaudet voivat lisätä suusyövän riskiä

Tiedote: Tulehdukselliset suolistosairaudet voivat lisätä suusyövän riskiä

Tulehdukselliset suolistosairaudet voivat lisätä pään ja kaulan alueen syöpien riskiä. Erityinen riskiryhmä ovat Crohnin tautia sairastavat miehet, havaittiin tuoreessa suomalaisessa rekisteritutkimuksessa.

Tulehdukselliset suolistosairaudet, joihin kuuluvat muun muassa Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus, ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosikymmeninä. Viimeisen 10 vuoden aikana tulehduksellisia suolistosairauksia on diagnosoitu reilun 1 700 tapauksen vuosivauhdilla. Kyseessä onkin uusi kansantauti osassa Suomea.

Näiden sairauksien on havaittu lisäävän pään ja kaulan alueen syövän riskiä jo muutamissa aiemmissa tutkimuksissa. Suomalaistutkimus on potilasmäärältään laajin ja seurannaltaan toistaiseksi pisin aiheesta tehty tutkimus. Tutkimus pohjautui THL:n rekistereihin sekä Suomen syöpärekisterin ja Tilastokeskuksen tietoihin, ja mukana kaikki oli täysi-ikäiset suomalaiset, jotka olivat saaneet tulehduksellisen suolistosairauden diagnoosin 1995–2015.

Diagnoosin sai 70 567 potilasta. Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavista 89:llä todettiin myöhemmin pään ja kaulan alueen syöpä eli levyepiteelikarsinooma. Eniten heillä todettiin kielen syöpää. Tutkimus osoitti, että erityisesti Crohnin tautia sairastavilla miehillä todettiin merkitsevästi suurentunut riski sairastua pään ja kaulan alueen syöpään verrattuna Suomen muuhun väestöön.

Pään ja kaulan alueen syöpien erityiset riskitekijät ovat alkoholi ja tupakointi, epäedullinen ruokavalio ja esimerkiksi hoitamattomat iensairaudet.

­ – Noin 80 % pään ja kaulan alueen levyepiteelikarsinoomista aiheutuu tupakan ja alkoholin käytöstä. Tulehdukselliset suolistosairaudet voi olla yksi tekijä, joka selittää jäljelle jääviä 20 %:ia, sanoo dosentti, erikoishammaslääkäri Jaana Rautava.

Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavilla terveet elämäntavat ja hoidettu puhdas suu ovat paras turva syöpää vastaan.

–  Lisäksi olisi tärkeää, että nämä potilaat kävisivät säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksissa, joissa tutkitaan suun limakalvot ja mahdolliset limakalvomuutokset diagnosoidaan ajoissa, muistuttaa Jaana Rautava.

Lisätietoja:

Dos., EHL Jaana Rautava, jaana.rautava (at) helsinki.fi

HLK Enna Puolakkainen, enmatu (at) utu.fi

HLK Anni Harjunen, aiehar (at) utu.fi

Viestinnän asiantuntija (Apollonia) Annika Nissinen, etunimi.sukunimi@apollonia.fi, p. 040 779 6435

Hammaslääkäripäivät 12.–14.11.2020: https://www.hammaslaakaripaivat.fi/