Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Lastenkin suumuutokset pitää tutkia

Lastenkin suumuutokset pitää tutkia

Professori George Sándor esitteli Hammaslääkäripäivien luennollaan laajasti vastasyntyneiden, lasten ja nuorten leukojen alueen pehmyt- ja kovakudospatologian ja kehityshäiriöiden diagnostiikkaa ja hoitoa. Lasten suumuutokset ovat osin yhteneviä aikuisten muutosten kanssa, mutta kehittyvä hampaisto ja pysyvien hampaiden kehityksen turvaaminen tuo omia erityispiirteitään lasten muutosten hoitoon.

Lasten epätyypillinen hampaiden puhkeaminen on yleistä. Ylilukuisia hampaita esiintyy etupäässä yläleuan etualueella, ja keskiviivassa tällainen hammas on nimetty mesiodensiksi. Mesiodensejä joudutaan poistamaan, jos ne estävät pysyvien hampaiden puhkeamista. Samoin hampaiston oikomishoidon yhteydessä mesiodens usein poistetaan. Jos ylilukuinen hammas on kontaktissa viereisen pysyvän hampaan avoimen juurenpään ja juurifollikkelin kanssa, juuren on viisainta antaa kehittyä loppuun ennen toimenpidettä, jottei juurenkehitys häiriinny. Myös odontooma voi estää hampaiden puhkeamista.

Pikkulasten yleisin leukojen alueen kysta on hampaan puhkeamiseen liittyvä kruunufollikkelin eruptiokysta. Epulis on vastasyntyneillä joskus tavattava hyvänlaatuinen ientuumori (granular cell tumor). Epidermolysis bullosa on perinnöllinen sairaus, joka aiheuttaa rakkuloita huuliin, kieleen ja suun limakalvoille. Pienikin vaurio pehmytkudokseen aiheuttaa rakkuloinnin, joka parantuessaan johtaa korostuneeseen arpeutumiseen.

Tiukka kielijänne eli ankyloglossia päädytään usein vapauttamaan. Toimenpide on joskus välttämätön vähän ennen kouluikää, jos puheenkehityksessä on häiriöitä. Vastasyntyneellä havaittua tiukkaa kielijännettä ei sen sijaan pitäisi lähteä liian herkästi vapauttamaan.

Pienten sylkirauhasten mucocele on yleinen reaktiivinen sylkirauhasleesio. Se voi olla tyypiltään limaeritteen retentiokysta tai sylkirauhastiehyen ekstravasaatioleesio. Ranula on mucocelea vastaava muutos suunpohjassa, jolloin leesio koostuu kielenalussylkirauhasen eritteestä. Professori Sándor kertoi, että ranulan hoitona onnistuu joskus ompeleen asettaminen sen katon läpi, jolloin ranula ajan myötä supistuu pois. On huomioitava, että pienten sylkirauhasten tuumoreista maligneja on suhteellisesti suurempi osa kuin vastaavasti suurten sylkirauhasten tuumoreista. Siksi myös mucocele on tärkeää ainakin diagnosoida.

Ari Rajasuo

Lähde: Professori George Sándorin luento “Simple Management of Common Pediatric Conditions” Hammaslääkäripäivillä 12.11.2010