Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Päivystyksessä varauduttava oikomiskojeongelmiin

Päivystyksessä varauduttava oikomiskojeongelmiin

Lomakauden koittaessa päivystävän hammaslääkärin on hyvä varautua myös hoitamaan oikomishoitoa saavia potilaita, muistutti HLT, EHL Terhi Karaharju-Suvanto TKHLY:n kesäluentopäivillä. Kesän päivystyksiä varten onkin syytä varata jonkin verran oikomispihtejä ja tarveaineita käyttöohjeineen, jos niitä ei vastaanotolla muuten tarvita.

Oikomiskojeen irtoaminen tai painaminen on kivulias ja nopeaa reagointia vaativa tilanne. Niin hammaslääkärin kuin ajanvarauksenkin on muistettava, että ongelmat oikomiskojeen kanssa ovat päivystyksellisiä ongelmia. Potilaan kipua ei saa aliarvioida.

Kivun poistaminen ja tilanteen stabiloiminen on ensisijaista oikomishoidon ensiavussa. Mikäli hankaava osa on ligatuura, se tulee painaa kaarilangan alle. Potilaalle annetaan riittävästi ortodonttista vahaa mukaan, jota hän voi painaa tarvittaessa ligatuuran päälle. Hankaavaa quad-helixin sivuaisaa voi varovasti taivuttaa.

Vastaanotolta olisi hyvä löytyä myös jonkin verran braketteja. Irronneen braketin uudelleen kiinnittämistä ei suositella. Koska päivystyksessä on mahdotonta tietää, millä korkeudella braketin oli tarkoitus olla, uusi kannattaa kiinnittää kaaren mukaisesti. Braketin kiinnitysmuovin käyttöohje on hyvä varmistaa, jos sitä ei käytä säännöllisesti. Kaikkien kojeen osien, muidenkin kuin brakettien, tulee olla kunnolla kiinni, jotta vältetään aspiraatioriski.

Parin päivän sisään irronnut rengas voidaan sementoida päivystyksessä paikalleen saman tien. Jos irtoamisesta on enemmän aikaa, on hammas separoitava kiinnitystä edeltävänä päivänä. Tuubi on suojattava vahalla ennen sementointia.

Jos quad-helix on irronnut toiselta puolelta, se on irrotettava kokonaan ennen uudelleen kiinnittämistä, painottaa Karaharju-Suvanto. Quad-helixin kiinnittäminen irrottamatta sitä kokonaan saattaa johtaa koko purentatason kääntymiseen. Jos kojetta ei saada enää irrottamisen jälkeen takaisin, on tilalle tehtävä retentiolevy. Retentiolevyyn voi pyytää levitysruuvin hoidon jatkamiseksi. Retentiolevy valmistetaan päivystyksellisesti myös, jos retentiolevy on kadonnut tai rikkoutunut ja oikomishoidon lopettamisesta on alle vuosi.

Päivystyshoidon jälkeen potilaalle annetaan mukaan tarkat tiedot hoidosta: mitä, miksi, milloin ja missä hoito tehtiin. Potilas ohjeistetaan hakeutumaan ensi tilassa omalle oikojalleen hoidon jatkoa varten.

Ani Lakoma, Apollonia

Lähde: HLT, EHL Terhi Karaharju-Suvannon luento ”Ensiapu oikomisessa” Terveyskeskushammaslääkäriyhdistyksen kesäluentopäivillä 9.6.2011.