Kotimaiset tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Uteliaisuudella kohti tekoälyä

Uteliaisuudella kohti tekoälyä

Äyräpää Symposiumin osallistujia innostettiin tutustumaan generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksiin ja riskeihin lääkärin työssä. Yksi luennoitsijoista oli EL Johan Sanmark. (Kuva: Ismo Henttonen.)

– Tekoälyä käyttävä lääkäri korvaa lääkärin, joka ei osaa käyttää tekoälyä.

Näin ajattelee Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja, EL Johan Sanmark. Sanmark puhui tekoälystä Äyräpää Symposiumissa Helsingissä huhtikuun alussa.

Sanmarkin mukaan tekoäly alkaa olla valmis esimerkiksi hoidon tarpeen arvioon, mutta yhteiskunta ja ihmiset eivät ole vielä valmiita siirtämään vastuuta tekoälylle.

Tekoäly tuo mahdollisuuksia myös terveydenhuoltoon, mutta sen käyttö herättää monissa kysymyksiä vastuullisuudesta. Voiko tekoäly auttaa tulevaisuudessa hammaslääkäriä diagnostiikassa, hoitosuunnitelmassa ja anamneesin läpikäynnissä?

Symposiumissa luennoi myös toinen tekoäly-yritys Saidotin perustajista, KTM Meeri Haataja.

– Tekoälyn vastuullinen käyttö on sitä, että käytetään tekoälyä, Haataja sanoo.

Vastuutonta on olettaa, että tekoäly toimii täydellisesti, eikä huomioida väärinkäytön mahdollisuuksia.

Tekoälyn käyttöä ei kuitenkaan Haatajan mukaan saa pelätä, vaan tärkeintä on ymmärtää, mihin tekoälyä käytetään organisaatiossa. Tekoäly on nykyajan organisaatiossa jokaisen asia, eikä se kuulu enää ainoastaan IT-osastolle.

Tekoälyyn ja koneoppimiseen perehtyneen professori Samuel Kasken mielestä olennaista olisi, että tekoäly osaisi kysyä oikeita kysymyksiä.

Kaskesta tarvitaan mielen malli, joka toimii lääkärin työn tukena päätöksentekoprosessissa.

Johan Sanmark huomauttaa, että generatiivinen tekoäly on tekoälyn alalaji, joka osaa tuottaa uutta sisältöä ennustemallien avulla. Ennustemalli ei kuitenkaan ole aukoton, ja se saattaa tehdä virheitä, aivan kuten ihminenkin.

Tekoälyn käyttöön terveydenhuollossa liittyy vahvasti läpinäkyvyys, uskoo Meeri Haataja.

– Tekoäly tekee myös virheitä, joten käyttäjien on tärkeää arvioida suositusten luotettavuutta asiantuntijuuteensa perustuen.

Asiantuntijat muistuttavat, että tekoälyn tuottama tieto on yhtä vinoutunutta kuin data, jolla sitä on koulutettu.

Sote-organisaatioiden on tunnettava riskit ja rajoitukset, kun tekoäly otetaan käyttöön, Sanmark sanoo.

Kaikki Äyräpää symposiumissa luennoineet tekoälyn asiantuntijat korostivat yhtä asiaa: varmaa on, että tekoäly tulee jokapäiväistymään ja mullistamaan monia prosesseja myös terveydenhuollossa. Siksi siihen kannattaa suhtautua uteliaisuudella sekä kriittisyydellä.