Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Kielilävistys voi yllättää

Kielilävistys voi yllättää

Tatuointien lisäksi lävistäminen kuuluu suosituimpiin kehonmuokkausmuotoihin. Suun sisäisistä lävistyksistä etenkin kielilävistysten suosio on kasvanut. Hammaslääkärin tärkeä tehtävä on muistuttaa hyvästä suuhygieniasta ja jakaa oikeaa tietoa mahdollisista komplikaatioista lävistystä suunnittelevalle ja lävistyksen jo hankkineelle potilaalle.

Arviolta 17·30 %:iin lävistyksistä liittyy komplikaatioita. Yleisin lävistyksistä aiheutuva komplikaatio on ihon akuutti tulehdus. Ongelmana on usein, etteivät potilaat ota vakavasti oireitaan tai pelkäävät lääkärissä käyntiä, jolloin infektion toteaminen viivästyy. Pahimmillaan seurauksena voi olla tulehduksellinen endokardiitti, joka saattaa johtaa sydämen vajaatoimintaan. Vakavimmat yleisterveyteen liittyvät komplikaatiot on raportoitu juuri kielilävistysten yhteydessä. Bakteeritartunnan voi saada primääristi lävistystä tehtäessä tai sekundaaritartuntana korun liikuttelun tai vaihdon yhteydessä. Potilaita, joilla on vakavia perussairauksia, veren hyytymishäiriötä tai immunosupressiivinen lääkitys, tulisi kehottaa neuvottelemaan hoitavan lääkärin kanssa ennen lävistysten ottamista. Alttius hypertrofisille arville ja keloideille on suoraan este lävistyksille.

Vaikka lävistyksen asentaminen on suhteellisen yksinkertainen toimenpide, paraneminen voi kestää viikoista kuukausiin. Suun sisäisten lävistysten yhteydessä potilas voi kärsiä monista paikallisista ongelmista. Välittömästi lävistämisen jälkeen voi ilmetä nielemis- ja syömisvaikeuksia, turvotusta, mustelmia ja verenvuotoa. Lävistyksen seurauksena syljeneritys voi lisääntyä ja hengitys muuttua pahanhajuiseksi. Lisäksi lävistyskohta voi kärsiä vakavista hermovaurioista. Erilaisilla sauva- ja rengaskoruilla tehdyt huuli- ja kielilävistykset saattavat aiheuttaa ienvetäytymän ja ikenen liikakasvua. Kielilävistykset voivat kuluttaa hammaskiillettä ja murtaa tai lohkaista hampaan. Lisäksi suussa olevat lävistykset edistävät suun bakteeriflooran muodostumista ja lävistyskorujen materiaalit voivat muuttaa bakteeriflooraa. Myös verikontaktissa tarttuvien tautien tartunta on mahdollinen ja ihosyöpäriski kasvaa.

Lääketieteellisten riskien lisäksi lääkärin on tärkeä tuntea psykososiaaliset olosuhteet, jotka johtavat lävistysten hankkimiseen, muistuttavat HYKS:n Iho- ja allergiasairaalan erikoislääkäri Nicolas Kluger ja Töölön sairaalan Plastiikkakirurgian klinikan erikoislääkäri Virve Koljonen Duodecim-lehdessä. Kirjoittajat haluavat erityisesti muistuttaa, että potilas tulisi aina kohdata neutraalisti ilman tuomitsevaa asennetta tulipa hän hakemaan apua lävistyksestä aiheutuneeseen komplikaatioon tai muuhun vaivaan.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 11/2012

Lähde: Kluger, N ja Koljonen, V. Lävistykset – mitä lääkärin tulee tietää? Duodecim 2012; 128: 1363·70.