Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Ravitsemustutkimus tuo lisätietoa myös suunterveystutkimukseen

Ravitsemustutkimus tuo lisätietoa myös suunterveystutkimukseen

Nautittu ravinto on yhteydessä moniin suun sairauksiin, onhan suuontelo heti ruuansulatuskanavan alkupäässä.

Kaikille on tuttua, että päivittäin usein toistuva fermentoituvien hiilihydraattien nauttiminen, napostelu, lisää hampaiden reikiintymisen riskiä. Samoin usein toistuvan, pitkäaikaisen alkoholin käytön yhteys lisääntyneeseen suusyöpäriskiin tiedetään. Toisinpäinkin asiaa on tutkittu, sillä puuttuvien takahampaiden on todettu olevan merkittävästi yhteydessä ravitsemukseen.

International Association for Dental Researchin (IADR) kongressissa käsiteltiin ravinto- ja suunterveystutkimuksen yhtymäkohtia ja niitä mahdollisuuksia, joita ravitsemustutkimuksella voitaisiin selvittää suunterveyteen liittyen. Ravitsemustutkimusmenetelmän valinta riippuu siitä, mitä halutaan tutkia. Siihen vaikuttavat mm. tutkittavan ikä, etninen tausta sekä mahdollinen yleissairauteen liittyvä erikoisruokavalio. Ravitsemuskäyttäytymisen selvittämiseen löytyy monia menetelmiä ja mittareita, mutta kultainen standardimenetelmä toistaiseksi puuttuu.

Henkilön ravitsemuskäyttäytymistä voidaan selvittää 24 tunnin kyselyllä, jolloin seurannan tulisi ajoittua mahdollisimman tavanomaiseen ajankohtaan. Tähän liittyy kuitenkin riskejä eikä se välttämättä kuvaa henkilön keskimääräistä ravitsemuskäyttäytymistä. Lisäksi voidaan käyttää myös pidemmällä ajalla pidettyjä ruokapäiväkirjoja.

Paino, BMI, vyötärönympärys ja kehonkoostumuksen mittaukset kertovat jo ravitsemuskäyttäytymisestä pitkällä aikavälillä. Näitä on jo käytettykin ylipainon, hampaan kiinnityskudossairauksien ja tyypin 2 diabeteksen yhteyttä tutkittaessa.

Anne Hiiri, Apollonia

Lähde: Dietary Assessment Methods in Oral Health Research -sessio IADR:n General Sessiossa Barcelonassa 16.7.2010.